Jacobs heeft niets te vieren na lijfsbehoud RKC

VELSEN, 3 JUNI. De donkerste wolken boven RKC zijn weggedreven, maar volop schijnen doet de zon nog niet. Alle belastingschulden zijn sinds kort vereffend en ondanks de 2-0-nederlaag tegen Telstar gisteren speelt de club ook volgend seizoen in de eredivisie, maar met welke spelers blijft nog de vraag.

Wie de Waalwijkse selectie zal leiden, is evenmin duidelijk. Bert Jacobs wil zijn contract alleen verlengen als 'de veldbezetting' garandeert dat de ploeg komend seizoen niet opnieuw tegen degradatie hoeft te vechten. “De belangrijkste vraag is welke spelers we behouden. Want als je wilt voetballen vanuit de olympische gedachte dat alleen deelnemen belangrijk is, kun je net zo goed nu al zeggen dat degraderen niet erg is”, aldus Jacobs.

Of hij zijn zin krijgt, is op z'n minst twijfelachtig. RKC is een arme club en de concurrenten staan al in de rij om Waalwijkse talenten in te lijven. De van Feyenoord gehuurde Giovanni van Bronckhorst keert waarschijnlijk terug naar zijn oude club. Go Ahead Eagles en Volendam willen de van ADO Den Haag geleende Marcel Valk kopen en de toekomst van Marco Boogers is nog volstrekt in nevelen gehuld. De gemakkelijk scorende spits is eigendom van Nol Hendriks, de zakenman die bij een groot aantal verenigingen een vinger in de pap heeft (gehad). Alom wordt gesuggereerd dat Hendriks zijn investering wil verzilveren en tot verkoop zal overgaan.

Na afloop van de laatste nacompetiewedstrijd tegen Telstar meende Jacobs daarom dat er niets te vieren viel. Op de klanken van het onvermijdelijke We are the champions bedankten zijn spelers uitgebreid de meegereisde supporters, maar de trainer verdween haastig richting kleedkamer. Hij had een slechte wedstrijd gezien, waarin RKC slechts in de eerste helft kansen kreeg. Telstar toonde in die periode te veel respect voor de tegenstander, die met een voorsprong van twee punten en zes goals op naaste concurrent AZ weinig had te vrezen.

Na de rust sorteerde de luidkeels geuite peptalk van aanvoerder Hans Kraay effect. Telstar drukte RKC achteruit en was tweemaal succesvol, via fraaie goals van Oerlemans en Simons. Met de blik constant richting scorebord - dat gaf aan dat AZ tegen ADO Den Haag achterstond - weigerde RKC vervolgens iets positiefs bij te dragen aan de wedstrijd. De Telstar-supporters morden, maar in het vak van de Waalwijkers werd een feestlied aangeheven: “Bij ons in Waalwijk, daar speelt ons RKC. We verliezen van Telstar, maar daar zitten wij niet mee.”

Het einde kwam voor Jacobs als een verlossing. Halverwege het seizoen werd hij trainer van RKC, dat op dat moment slechts zes punten had en degradatie niet meer leek te kunnen ontlopen. Maar tegen alle verwachtingen in begon RKC aan een spectaculaire inhaalrace. Die werd net niet geheel succesvol afgesloten, omdat Ajax na het kampioensfeest de punten cadeau deed aan FC Groningen. De noordelijke ploeg bleef gevrijwaard van nacompetitievoetbal, iets wat Jacobs buitengewoon frustreerde. RKC kwam daardoor in de nacompetitie en mocht zich gelukkig prijzen dat AZ na een bliksemstart (twee overwinnngen en een doelsaldo van 9-1) volledig faalde.

Vandaag wisselt Jacobs van gedachten over de toekomst met zijn bestuur, dat sinds begin deze week een andere voorzitter heeft. Jenne Harder trad af en werd opgevolgd door Jan Snoeren, eigenaar van subsponsor Plastica. Snoeren nam als 'verontrust lid' van de businessclub vorige maand het initiatief tot het actieplan 'Alles of niets', dat RKC uit de ergste financiële problemen moest halen. De club stond voor 850.000 gulden in het krijt bij de fiscus en de KNVB weigerde om die reden een licentie voor het komende seizoen af te geven. Snoeren c.s. verleidden de sponsors ertoe een contract voor vier jaar aan te gaan en een gedeelte vooruit te betalen. Daarmee werd het voortbestaan van RKC (nog even) veilig gesteld. Voor de immer sceptische Jacobs is dat niet genoeg.

Overigens verkeert Jacobs in een comfortabele positie. Werd hij recentelijk immers niet benaderd door de Europese subtopper Galatasaray om daar volgend seizoen coach te worden? “Kan wel, ja. Ik vergeet die namen altijd. Het is inderdaad iets uit Turkije. Maar dat was vorig jaar ook al zo. Je weet hoe dat vaak gaat met die clubs. Het zou best aardig zijn, ik doe alles wat leuk is. Maar ik zou me ook niet te groot voelen om een club (RKC, red.) omhoog te voeren. Ik zie het wel op me afkomen.”

    • Joop Rommets