Gebroeders Selk naar finale van EK turnen

ROTTERDAM, 3 JUNI. Nederlands kampioen Alexander Selk (19 jaar) en zijn broer Christian (22) hebben zich gisteren verrassend geplaatst voor de meerkampfinale van het Europese kampioenschap turnen in Praag. In de landenwedstrijd, die tevens als kwalificatie diende voor het individuele toernooi, verbeterden beiden hun persoonlijk puntenrecord: Alexander tot 53,875 en Christian tot 53,850. Daarmee werden zij in de Tsjechische hoofdstad respectievelijk tweeëntwintigste en drieëntwintigste. De finale, die morgen op het programma staat, telt vierentwintig deelnemers.

In april, bij het wereldkampioenschap in Brisbane, leverde Alexander Selk in de meerkamp een goede prestatie en kwam op de wereldranglijst met 53,600 punten op een eenendertigste plaats. Christian turnde bijzonder instabiel en bleef op 51,350 punten steken. Met de finaleplaatsen in Praag liggen de beide Deventenaren weer volledig op schema, want onder begeleiding van bondscoach Jesus Hernandez hebben de turners hun zinnen gezet op deelneming aan de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Het is een ambitieus doel, want nooit eerder namen Nederlandse turners deel aan de Spelen.

De realiteitszin van dit streven toonde Alexander Selk aan door vorig jaar bij het Europees jeugdkampioenschap goud te winnen op het toestel rekstok en zilver in de meerkamp. Daarmee plaatste hij zich in de schijnwerpers van het mondiale jurycorps. En in een artistieke sportsoort is dat van groot belang.

Het WK in Brisbane was volgens coach Hernandez niet meer dan een oefenwedstrijd. “Bij het Europese kampioenschap in Praag moet de doorbraak komen”, zei hij in Brisbane. De tacticus lijkt op zijn wenken bediend te worden. Vooral Christian Selk maakte gisteren grote indruk. Op elk onderdeel van de zeskamp leverde hij uitstekende prestaties. Alexander daarentegen toonde nog landingsfouten bij het paardspringen en de ringenafsprong. Het derde teamlid, Piet de Haze, scoorde in de landenwedstrijd 49,925 waarmee het team met 157,650 punten op de negentiende plek eindigde in een klassement van 28 landen. Wit-Rusland won de wedstrijd vóór Rusland, Duitsland en de Oekraïne.

    • Hans van Zetten