Foto

Foto: UTRECHT - Dr. L. de Jong heeft gisteren bij de Rijksmunt in Utrecht het eerste exemplaar geslagen van de nationale herdenkingspenning '50 jaar vrijheid'. De penning is gemaakt in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in het kader van het lustrumjaar 19941995, het jaar waarin het vijftig jaar geleden is dat er een einde kwam aan de bezetting van Nederland en Nederlands-Indië.

In de periode van 6 juni (vijftig jaar na D-Day) tot en met 15 augustus 1995 (vijftig jaar na de capitulatie van Japan) organiseert en coördineert het comité tal van activiteiten. Het slaan van de munt vormde daarvan het begin. De penning, die vijftig gulden kost, is ontworpen door Willem Vis. De kunstenaar D.J. Hegeman heeft ook een herinneringsmunt ontworpen voor de Operatie Market Garden in september 1944. Hiervan komen uitvoeringen van vijf, zestig en 650 gulden op de markt.