Ferme jongens

DE NEDERLANDSE STERREN zullen niet stralen in de Verenigde Staten. Om uiteenlopende redenen zijn de grote vedetten in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal weggevallen. De beoogde coach Johan Cruijff beantwoordde de faxen van de KNVB niet. Ruud Gullit zag spoken en verliet om onopgehelderde redenen het trainingskamp in Noordwijk. En de door blessureleed geplaagde Marco van Basten stelde zich wel beschikbaar om de plaats van Gullit in te nemen, maar verzuimde eerst met zijn werkgever te overleggen.

Het Nederlands elftal heeft altijd op een duiventil geleken. Voetbalsterren als Abe Lenstra, Johan Cruijff en Ruud Gullit zouden in andere landen waarschijnlijk record-international zijn geworden. De Nederlandse lijst wordt evenwel aangevoerd door spelers als Puck van Heel, Wim Jansen en Ruud Krol - begaafde voetballers, geen vedetten. De affectie voor Oranje leeft bij de toeschouwers, maar niet bij de spelers zelf.

Vanmorgen riep de geplaagde bondscoach Dick Advocaat John Bosman op. De spits van Anderlecht voegt zich zo snel mogelijk vanaf zijn vakantie-adres bij Oranje. De Nederlandse WK-selectie is nu compleet. Zonder sterren, maar met tweeëntwintig ferme jongens op klompen. Misschien kan er vanaf nu gevoetbald worden.