Edna O'Brien

Edna O'Brien: House of Splendid Isolation. Uitg. Weidenfeld & Nicolson, 216 blz. Prijs ƒ 53,20.

Het verscheurde Ierse volk speelt de hoofdrol in Edna O'Briens veertiende roman House of Splendid Isolation, die begint met 'History is everywhere. A house remembers. The tale differs with the teller.' Drie personen vertellen de geschiedenis van Mac Greevy, een berucht en aanbeden IRA-terrorist die door de Engelse en Ierse politie gezocht wordt maar die zó met het boerenland verbonden is dat hij tijdens zijn vlucht een koe in nood helpt kalven. De vertellers zijn Mac Greevy zelf, politieagent Rory Purcell die het als zijn levenstaak ziet Mac Greevy op te sporen, en Josie O'Meara, een oude weduwe die alleen met haar vlinder Lola op een afgelegen boerderij woont. Mac Greevy verschuilt zich daar en langzaam groeit er enige vertrouwelijkheid tussen de eenzame vrouw die volkomen in haar rijkelijk gewelddadige verleden leeft en de terrorist wiens vrouw en dochtertje door tegenstanders zijn vermoord.

Plotseling is hij verdwenen en komt de politie haar ondervragen, maar ze zwijgt. Verzwakt door longontsteking maakt hij de fout nog eenmaal naar haar huis terug te keren, wat tot haar dood en zijn arrestatie leidt. De Ierse politieagenten zijn opgelucht, maar toch niet blij - 'Eén helft van je hoopt dat je hem raakt en de andere dat je hem mist. Onder de huid zijn we allemaal Iers.'

Volbloed Ierse Edna O'Brien kan als geen ander de geest van het groene eiland met alle Keltische mystiek oproepen, heel anders dan in The Country Girls en Girl With Green Eyes maar toch onmiskenbaar O'Brien. House of Splendid Isolation is een niet helemaal gelukt spannend boek, met een wat vlakke en soms ongeloofwaardige Mac Greevy maar met een Josie die door onthullende dagboekfragmenten en gedachtensprongen overtuigend tot leven komt.

    • Margot Engelen