Beeckestijn

Museum Beeckestijn, Rijksweg 136, Velsen-Zuid. T/m 31 juli. Wo t/m zo 1217u. Alle tekeningen zijn te koop via Galerie Tanya Rumpff telefoon 023-359565

De Haarlemse galeriehoudster Tanya Rumpff heeft in Museum Beeckestijn een afwisselende expositie ingericht met tekeningen van negen kunstenaars uit haar eigen 'stal'. Van hen heeft Glen Baxter als enige een plaats gekregen in een van de stijlkamers van het museum. De gedempte kleuren van zijn potloodtekeningen passen goed in de half verduisterde slaapkamer met een hemelbed dat achter tralies staat. Ook de onderwerpen van Baxters tekeningen - een picknick van drie jongens die over hun corn-flakes benzine gieten of een meisje dat in een slaapkamer een verschrikkelijke ontdekking doet - sluiten aan bij de geheimzinnige sfeer van een oud landgoed.

De vijftig tekeningen van Paul Klemann zijn een eruptie van vreemde droombeelden: een opblaasbare giraf in een veel te klein kamertje, een 'geweerhangertje' en een voordeur die gebarricadeerd is met vogelhuisjes. Een tekening getiteld Kunstwerk dat de gehele flat rood besmeurde lijkt de nachtmerrie van een flatbewoner die is overgeleverd aan de willekeur van een kunstenaar. Of is het juist het angstvisioen van een kunstenaar wiens opdracht om een flatgebouw te verfraaien volkomen mislukt?

Karin Arink toont twaalf tekeningen van vrouwenfiguren die net als haar beelden zowel sensueel als afstotend zijn. De houdingen van de vrouwen zijn verleidelijk maar de huidplooien en kwabben boezemen afkeer in.

Temidden van de tekeningen met absurdistische onderwerpen zoals de drenkelingen van Thomas Bernstein die, bedolven onder grijze vuilniszakken, op een strand zijn aangespoeld, valt het werk van Dan Asher op door zijn verstilde eenvoud. Hij tekent op papier in verschillende zachte tinten minuscule vlekken waarin men soms een takje of het silhouet van een kop of een figuur ontdekt.

De andere deelnemers aan deze expositie zijn Gerard Polhuis, Sylvie Zijlmans, Mathias Völcker en Andrei Roiter.

    • Din Pieters