Aandelen- en obligatiekoersen blijven kwakkelen

AMSTERDAM, 3 JUNI. Na aanvankelijke lichte winst moesten de obligatiekoersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen weer terrein prijsgeven. De aandelen herstelden zich licht.

AMSTERDAM De tienjarige lening, die aanvankelijk een stuiver beter was op 90,05, was omstreeks het middaguur 0,05 gedaald op 89,95. Op de aandelenmarkt klom de AEX-index weer boven de 400-grens uit. Rond half twaalf stond de index op 402,19, een winst van 2,45. Rond 11.15 uur stond de AEX-index zelfs even 3,24 boven het slot van donderdag.

De buitenlandse beurzen toonden een relatief vriendelijker gezicht. Londen was 13 punten beter en Frankfurt 11 punten. De iets hogere dollar gaf enige steun in de rug. De financiële markten zijn in afwachting van de publikatie van het aantal nieuwe banen in de VS in mei. Veel nieuwe arbeidsplaatsen erbij kan er toe leiden dat de economische groei door de autoriteiten iets wordt afgeremd met hogere rentetarieven.

De cyclische en financiële waarden, maar ook enkele internationals lagen er behoorlijk bij. Het conjunctuurgevoelige Hoogovens stond 1,80 gulden hoger op 69 gulden. DSM beterde 1,40 gulden tot 135,80 gulden. KKB (papier, grafische systemen) groeide zestig cent tot 48,50 gulden. Nedlloyd steeg tachtig cent tot 65,30 gulden.

In de financiële hoek pakte ING, dat aardige kwartaalcijfers bekendmaakte, er tachtig cent bij op 76,90 gulden. ABN Amro wist 1,30 gulden te verdienen op 62,20. Amev was eveneens 1,30 gulden beter op 75,50 gulden. Aegon klom tachtig cent tot 95,80 gulden. Het was eindelijk weer eens een goede dag voor de banken en verzekeraars, die er de afgelopen maanden behoorlijk van langs hebben gekregen.

Opmerkelijk was de verdere koersdaling van KLM. Gisteren maakte de luchtvaartmaatschappij goede cijfers bekend. Dat kwam KLM die dag op een koersverlies van twee kwartjes te staan op 51,40 gulden. Vanmorgen brokkelde de koers nog eens zestig cent af tot 50,80 gulden.

NEW YORK Er was gisteren opnieuw weinig beweging te krijgen in de handelaren op Wall Street. Menigeen wacht bijna lijdzaam de Amerikaanse werkloosheidscijfers over mei af die vrijdag vrij komen. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde ging omlaag met 1,84 punten tot 3758,99. De beursbarometer stond van begin af aan op verlies, hoewel de obligatiekoersen aanvankelijk bescheiden stegen. Maar er ging weinig om omdat veel handelaren liever afwachten hoe de obligaties op de werkloosheidscijfers reageren. Economen rekenen op een vrijwel onveranderd werkloosheidpercentage van 6,4.

Wall Street reageerde verder eigenlijk nauwelijks op het feit dat de “index van leading indicators”, die de economische bedrijvigheid in de VS in de komende tijd aangeeft, in april onveranderd was. Ook speelde nauwelijks een rol dat de orderportefeuille van de Amerikaanse industrie in april met 0,1 procent is afgenomen, terwijl was gerekend op een groei van 0,3 procent.

TOKIO De Japanse beurs sloot evenals gisteren iets lager. Het Nikkei gemiddelde van 225 aandelen daalde met 54,81 punten (0,25 procent) tot 20.954,19. Handelaren schreven dit vooral toe aan winstnemingen. De omzet nam in vergelijking met gisteren fors af van 652 miljoen tot 380 miljoen aandelen.