Zware aanval Israel op Hezbollah

BAALBEK/JERUZALEM, 2 JUNI. Zeker 45 strijders van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah zijn vanochtend vroeg om het leven gekomen en meer dan 70 gewond bij een aanval door de Israelische luchtmacht op een trainingsbasis in de Oostlibanese Beka'a-vallei. Dat heeft de Libanese minister van buitenlandse zaken Fares Bouez meegedeeld. Op hun beurt hebben de guerrillastrijders vanmiddag voor het eerst sinds vorige zomer enkele raketten op Noord-Israel afgevuurd. Er waren geen onmiddellijke berichten over slachtoffers.

Het was de dertiende Israelische luchtaanval op guerrillabases in Libanon sinds het begin van het jaar. Israelische militaire bronnen meldden de aanvallen op Hezbollah-bases te zullen voortzetten zolang de pro-Iraanse organisatie actief blijft tegen Israelische doelen.

De Israelische aanval kwam bijna twee weken na de ontvoering van een Hezbollah-commandant uit de Beka'a-vallei door per helikopter aangevoerde Israelische commando's. De Hezbollah-commandant, Mustafa Dirani, wordt sindsdien in een Israelische gevangenis verhoord, met name over het lot van de in 1986 in Libanon gevangen genomen Israelische navigator Ron Arad. Hezbollah heeft in antwoord hierop aangekondigd zijn “gevechtszone” tegen Israel uit te breiden. Het pro-Iraanse Hezbollah en andere guerrilla-organisaties voeren al bijna dagelijks gevechtsacties uit tegen (pro-)Israelische eenheden in de door Israel afgekondigde veiligheidszone in Zuid-Libanon.

In een weerspiegeling van de stijgende spanning tussen de Israelische strijdkrachten en de guerrillastrijders na de ontvoering van Dirani had Israel de afgelopen dagen zijn verkenningsvluchten boven Libanon opgevoerd en zijn artillerie in de veiligheidszone versterkt. (Reuter, AFP)