Vehikelfestival

'Graansilo vijf jaar in hergebruik', kondigt de organisatie vrolijk en een tikje triomfantelijk aan. Bewoners van de voormalige graansilo aan het Amsterdamse IJ - kunstenaars, ontwerpers - vieren aanstaande zaterdag met een 'vehikelfestival' dat ze vijf jaar geleden de bakstenen kolos, - inmiddels een industrieel monument - betrokken.

De circa dertig bewoners bouwden er ateliers, werkplaatsen en woonruimte - de verschillende plaatstalen kachels die van in de fabriek gevonden materiaal zijn gebouwd vormen al kunstwerkjes op zich -, een bakkerij met stenen oven die de gemeenschap van vers brood voorziet, en een gemeenschappelijke (vegetarische) keuken.

Een van de deelnemers aan de tentoonstelling en aan de vehikelparade door de buurt is silo-bewoner Ernest Laeven, die kinetische en mobiele objecten maakt. Wonderlijk is 'Zijne doorluchtige hartmachine', een eivormige constructie van roestige buizen, waarin al rijdende van alles rammelt en piept, en een zacht plastic hart gevuld met bloed borrelt. Ook Bart Sabel houdt zich vooral bezig met bewegende objecten; in de parade zal hij fietsen op de vier meter hoge driewieler die ondanks zijn kolossale omvang toch iets bevalligs uitstraalt. Zijn 'copuleermachine', een driehoekig staketsel met viriele stierenkop van steen en koper, waarin twee stenen tegen elkaar stoten of met elkaar meedijnen op het ritme van een schokkende rijdende beweging, was al eerder te zien. Nieuw is zijn karrewielconstructie, waarop een primitief vormgegeven totempaal wordt meegevoerd. In de SiloGalerie zijn kleinere mobiele objecten te zien, plus foto's en werktekeningen. Makers van mobiele kunst kunnen zich overigens alsnog aanmelden. Op pontons in het IJ zorgen bands voor live-muziek en het lustrum van de kunstenaarskolonie in de Graansilo wordt 's avonds afgesloten met een dansfeest in de Nieuwe Silo. Het festival begint om 14 u. Inl 020-6642138.