Streep

'Ik ga vlug naar huis, moet koken, gezellig etentje', zei die collega, middelbaar, peper- en zoutkleurig. 'Met z'n drieen, m'n zoon komt, en m'n vrouw is er natuurlijk''??''Tweede vrouw, oud-leerling.''Leuk', zei ik.

(Op de hoek staat zoals altijd Angelique. Ze schenkt me een stralende lach en zwaait even. Angelique heeft zulke zware wimpers dat deze haar oogleden voortdurend in geloken stand trekken. Straks als ze het derde uur het lokaal binnenkomt, gooit ze me nog een keer zo'n glimlach toe.)In de rubriek 'Bij de rechter' deed Frits Abrahams een paar weken terug verslag van de rechtzitting naar aanleiding van 'een verboden liefde op school'.

'P, leraar op een scholengemeenschap, was 32 jaar toen hij in 1992 een relatie kreeg met de 15-jarige J. uit de derde brugklas havo/vwo. Er groeide vanaf februari een relatie tussen hen die op 19 oktober '92 volledig uit de hand liep. Toen voltrok zich een seksueel contact waarvan J. een halfjaar later aangifte zou doen bij de politie.' P kreeg als straf zes weken waarvan drie voorwaardelijk voor pogingen de relatie met zijn leerling tegen haar zin voort te zetten.

(Yvette steekt bij het begin van het eerste uur vertwijfeld haar handen naar me uit. 'Meneer, ik heb zulke koude handen.' Die wrijf ik niet warm, dat doe ik niet. In plaats daarvan geef ik haar gymnastische instructie. 'Kijk, zo moet je je armen om je heen slaan, vijf minuten lang, en zo hard dat je de knoopjes op je rug voelt.')Opgroeiende kinderen zijn prachtig. Op een school barst het ervan. Vooral de meisjes vallen me vaak op. Ben ik van hout soms? Het stikt er van de Lolita's en heel veel leraren herbergen een Humbert Humbert in hun ziel. Deze dient binnen te blijven.

('Een nimfijn', denk ik, 'nou ben ik opeens haar naam kwijt.' Ze blijft nog even hangen aan het eind van het uur. 'Ik snap echt niks van dit hoofdstuk', zegt X en kijkt me stralend aan. Haar van links naar rechts en weer terug. Ik kan m'n ogen er niet van afhouden, bruin met een koperen gloed. Ze kan zo bij de STER, zonder make-up.)Vooral in de wereld van de bouw schijnt men van vuilbekken te weten. Leraren, de mannen, hebben dat niet. In aanwezigheid van vrouwelijke collega's wordt de toch al marginaal schuine praat onmiddellijk rechtgebogen. Leraren zijn keurige, verschrikkelijk keurige mensen. Nee, vrouwelijke leerlingen zijn bijna uitsluitend als leerling gespreksonderwerp. Bijna, want eigenlijk zijn ze in het onderwijs net zo slecht als in de bouw.

('Hoi', roept Mieke terwijl ze langs m'n lokaal loopt. Ik heb haar vorig jaar lesgegeven. Sindsdien houdt ze zo contact. Af en toe vraagt ze bij het passeren in de gang, hoe het gaat, of slaakt een kreet.)Slecht? Mannelijke leraren worden gebruikt als oefenmateriaal, houten oefenmateriaal. En we zijn niet van hout. Er is een streep, vastgelegd door ethiek, religie, fatsoen, normbesef en nog een heleboel regels die goed voor de mens zijn, die we nooit overschrijden. Nou ja, niet vaak. Denk ik. Aan de andere kant van de streep waakt de engel der wrake de collega belast met ongewenste intimiteiten en dreigt in het ergste geval gevangenisstraf. Tenzij je trouwt natuurlijk. Hoe zou dat bij de vrouwelijke collega's zijn? Geen idee. Het is allemaal taboe.

    • Rob Knoppert