'Saoedische diplomaat vraagt asiel in VS'

NEW YORK, 2 JUNI. Een Saoedische diplomaat bij de Verenigde Naties (VN) in New York, Mohammed Al-Khilewi, heeft politiek asiel gevraagd in de Verenigde Staten.

Dit heeft de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gisteren bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van Human Rights Watch heeft Khilewi vorige maand een brief aan de Groot Mufti van Saoedi-Arabië de Saoedische koning Fahd gekritiseerd. Khiweli, die eerste secretaris van de Saoedische VN-missie is, refereerde in zijn brief aan beschuldigingen dat Fahd betrokken was bij de moordaanslag op zijn broer koning Faisal in 1975. De diplomaat had ook zijn ongenoegen geuit over politieke kwesties als de Saoedische ondertekening van het Non Proliferatie Verdrag en corruptie van de autoriteiten. Tevens had hij opgeroepen tot verbetering van de positie van de vrouw in Saoedi-Arabië en tot vrijlating van politieke gevangenen. Hij zou sympathiek staan tegenover een Saoedische groep conservatieve dissidenten, die op aanzienlijke onwelwillendheid bij de regering is gestuit. (Reuter)