Rusland wil nog geen sancties tegen N-Korea

MOSKOU/ TOKIO, 2 JUNI. Rusland wil geen sancties tegen Noord-Korea, als dat volhardt in zijn afwijzing van internationale inspectie van zijn nucleaire installaties, tot zijn voorstel van een Korea-conferentie is onderzocht.

Dat zei president Jeltsin vanochtend op een gezamenlijke persconferentie in Moskou met de bezoekende Zuidkoreaanse president Kim Young Sam. De optie van sancties komt steeds dichterbij, nu Pyongyang een formele waarschuwing van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met inspectie mee te werken als “ongegronde laster” heeft afgewezen.

Moskou heeft voorgesteld een internationale conferentie over een atoom-vrij Koreaans schiereiland te houden. Maar uiteindelijk, zo liet Jeltsin blijken, “zullen we worden gedwongen stap voor stap, eerst met een waarschuwing, naar internationale sancties te grijpen”. Een Chinese regeringswoordvoerder zei tegelijkertijd dat China, dat evenals Rusland over vetorecht in de Veiligheidsraad beschikt, nog steeds is gekant tegen sancties om Noord-Korea te dwingen mee te werken met het internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA). “Op dit moment zijn we niet voor maatregelen die de confrontatie zouden kunnen verscherpen”, aldus de woordvoerder. Noord-Korea zelf waarschuwde in een vandaag gepubliceerde brief aan de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, dat sancties “verwoestende consequenties” voor de wereld zouden hebben, “om nog maar te zwijgen over het Koreaans schiereiland”. Pyongyang dreigde tevens opnieuw met opzegging van van het Non Proliferatie Verdrag (NPV). (Reuter, AP) Onze correspondent in Tokio voegt hieraan toe: Japan zal desnoods buiten de Verenigde Naties om sancties tegen Noord-Korea steunen, als China zulke maatregelen in de Veiligheidsraad met zijn veto zou blokkeren.

Dat zei de Japanse minister van buitenlandse zaken, Koji Kakizawa, gisteren in het Japanse parlement. In april al had de Amerikaanse minister van defensie op bezoek in Tokio gezegd dat de VS sancties buiten de VN om zullen organiseren, mocht het niet lukken China, dat als enige van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad nog contacten onderhoudt met Noord-Korea, te overreden mee te doen in VN-verband. Gisteren zei een Chinese vice-minister van buitenlandse zaken op bezoek in Tokio dat kalmte was geboden in de dialoog met Noord-Korea en dat China's invloed op het regime niet moest worden overschat.

Maar Kakizawa zei gisteren in het parlement dat als de Veiligheidsraad door een veto van China sancties blokkeert, voor Japan het bilaterale veiligheidsverdrag met de Verenigde Staten prioriteit heeft. Daarmee gaf hij aan dat Japan de VS zal volgen. Hij voegde daaraan toe dat de veiligheid van Zuid-Korea direct van invloed is op de veiligheid van Japan. Morgen zouden vertegenwoordigers van Japan en Zuid-Korea in Washington bijeenkomen om zich met de VS te beraden over eventuele sancties buiten de VN om.