Regisseur Gilliat (86) overleden

AMSTERDAM, 2 JUNI. De Engelse regisseur, scenarist en coproducent Sidney Gilliat (86) is dinsdag in zijn woonplaats in de Vale of Pewsey overleden. Gilliat vormde vanaf het eind van de jaren dertig een duo met Frank Launder, dat vooral komedies en thrillers schreef, produceerde en vaak ook regisseerde. Hun grootste succes vormde een viertal op de cartoons van Ronald Searle geïnspireerde films over monsterlijke kostschoolmeisjes, te beginnen met The Belles of St. Trinian's (1954).

Gilliat, de zoon van een voormalige hoofredacteur van The London Evening Standard, begon zijn filmloopbaan in 1927 als assistent-regisseur. Meestal samen met Launder schreef hij films voor bij voorbeeld Alfred Hitchcock (The Lady Vanishes, 1937; Jamaica Inn, 1939) en Carol Reed (Night Train to Munich, 1940; The Young Mr. Pitt, 1942). Gilliat regisseerde zelf een dozijn films, waaronder Waterloo Road (1944), The Rake's Progress (1945), London Belongs to Me (1948) en The Story of Gilbert and Sullivan (1953).