Parlement Kiev houdt vast aan harde lijn tegen Krim

KIEV, 2 JUNI. Het parlement van de Oekraïne heeft gisteren voor een hardere lijn in het conflict met de Krim gekozen dan president Kravtsjoek.

Kravtsjoek, van wie velen in de Oekraïne aan het begin van het parlementsdebat over het conflict met de Krim verwachtten dat hij een direct presidentieel bestuur over de Krim zou afkondigen, bepleitte gisteren de vorming van een Constitutioneel Hof, dat zich zou moeten buigen over de nieuwe grondwet die op de Krim van kracht is geworden en die volgens de Oekraïne separatistische en ongrondwettige bepalingen bevat. Kravtsjoek wees er in zijn toespraak op dat de Oekraïense grondwet hem of het Oekraïense parlement weinig mogelijkheden biedt iets tegen de grondwet van de Krim te ondernemen. Het parlement in Kiev kan de besluiten van het parlement van de Krim wel opschorten - wat het heeft gedaan - maar niet ongedaan maken. Dat zou, zo vond Kravtsjoek, een nieuw Constitutioneel Hof wel moeten kunnen.

Het parlement was het daar niet mee eens. Het wees Kravtsjoeks voorstel af en gaf de president opdracht zelf binnen twee weken met voorstellen voor wijzigingen van de Oekraïense grondwet te komen. Die wijzigingen zouden de parlementariërs in Kiev de mogelijkheid moeten geven de besluiten van het parlement van de Krim ongedaan te maken. Een van de voorgestelde wijzigingen moet de mogelijkheid van instelling van direct presidentieel bestuur op de Krim betreffen.

Het Oekraïense parlement bevestigde gisteren de opschorting van de grondwet van de Krim en besloot het ultimatum aan de Krim, dat maandag afliep zonder dat het parlement van de Krim erop heeft gereageerd, te verlengen. In dat ultimatum eist Kiev de intrekking van de grondwet van de Krim. Aan het verlengde ultimatum is echter geen tijdslimiet verbonden.

De nationalisten in het parlement in Kiev veroordeelden gisteren Kravtsjoek om zijn voorzichtige benadering. Zij eisten dat de regering troepenversterkingen naar de Krim stuurt en het parlement van de Krim ontbindt.

Op de Krim was men gisteren niet onder de indruk van de besluiten in Kiev. Een woordvoerder van de nationalisten die het parlement in Simferopol domineren en die aansluiting bij Rusland willen, zei dat de Krim geen concessies zal doen en dat het parlement van de Krim zal weigeren zich te laten ontbinden, zelfs als men daar in Kiev toe besluit. (Reuter, AFP, AP)