Oud-beveiliger van Hitler gearresteerd

MADRID, 2 JUNI. De Spaanse autoriteiten hebben gisteren Otto Remer, de vroegere veiligheidsadviseur van Adolf Hitler, gearresteerd in de zuidelijke kustplaats Málaga. Hij stond op het punt met een vliegtuig het land te verlaten.

De Duitse politie had de afgelopen week om uitlevering van de 81-jarige Remer gevraagd. De voormalige Nazi-generaal ontvluchtte Duitsland twee jaar geleden, nadat hij tot 22 maanden gevangenisstraf was veroordeeld wegens het publiekelijk ontkennen van het bestaan van gaskamers en de Holocaust. In Spanje bestaat echter juridische twijfel of Remer ook daadwerkelijk uitgeleverd kan worden. Remer wordt als ex-veiligheidschef verantwoordelijk geacht voor het mislukken van de aanslag op Hitler in 1944. Na de oorlog is Remer niet voor zijn steun aan Hitler veroordeeld. Hij bleef aktief in ultra-rechtse kringen.

Na zijn vlucht uit Duitsland hield Remer zich lange tijd stil, totdat kort geleden een vraaggesprek met hem werd uitgezonden door de Spaanse televisie vanuit zijn huis in Marbella. Tijdens deze uitzending herhaalde de hoogbejaarde vanuit zijn rolstoel zijn gewraakte uitlatingen en sprak ondermeer van “joodse verzinsels om het Duitse volk af te persen”.

Het uitleveringsverzoek van Remer komt uitgerekend nu de invasie in Frankrijk van de geallieerde troepen herdacht wordt, voor de Spanjaarden op een pijnlijk moment. Voor de uitlevering is een zogenoemde 'dubbele strafbaarheid' nodig, het delict moet zowel in Spanje als in het land dat de uitlevering eist strafbaar zijn. Maar in Spanje zijn Nazistische uitlatingen niet verboden, zodat aan die wettelijke vereiste niet wordt voldaan. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón heeft reeds gewezen op dit probleem. Remer is na een kort verhoor op het politiebureau onder huisarrest geplaatst.