KLM boekt winst van 103 miljoen

AMSTELVEEN, 2 JUNI. Luchtvaartmaatschappij KLM heeft in het boekjaar 1993/94, dat eindigde op 31 maart, een winst geboekt van 103 miljoen gulden. Over het vorige boekjaar leed de maatschappij nog een verlies van 562 miljoen gulden.

De maatschappij maakte de cijfers aan het begin van de middag bekend. De KLM wil geen voorspelling doen over de resultaten in het lopende boekjaar. De directie verwacht wel hogere winstmarges te behalen door de groei van het luchtvaartverkeer.

De winst per aandeel kwam uit op 1,62 gulden tegenover een verlies van 10,65 gulden per aandeel over het vorige boekjaar. De maatschappij keert geen dividend uit over het afgelopen boekjaar. Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de koers na bekendmaking van de cijfers drie dubbeltjes naar 52,20 gulden.

De jaarcijfers van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij overtreffen de verwachtingen van financieel analisten. Voorspellingen liepen uiteen van een winst van 30 miljoen tot 70 miljoen gulden.

KLM boekte over de eerste negen maanden van het boekjaar een netto winst van 260 miljoen. De winst over het gehele boekjaar werd gedrukt door de resultaten in het traditioneel zwakke vierde kwartaal.

De KLM maakte vanmiddag tevens bekend dat zij over een jaar haar 10 vliegtuigen tellende vloot van Airbus A310 toestellen zal vervangen door zeven nieuwe vliegtuigen van het type Boeing 767-300ER. De maatschappij heeft daartoe een intentieverklaring getekend met de Amerikaanse International Lease Finance Corporation. De nieuwe overeenkomst voorziet in de verhuur van de zeven toestellen voor een periode van van in principe zeven jaar, een zogenoemd operational lease-contract. Het is voor het eerst dat de KLM voor een dergelijke huurconstructie kiest. Volgens de maatschappij kan zij hierdoor flexibeler inspelen op de ontwikkelingen in de luchtvaartindustrie.