Kinderagenda

Punterspeurtocht

Ossenzijl (Ov.), 4 en 5 juni Staatsbosbeheer heeft een punterspeurtocht uitgezet in het prachtige natuurgebied van de Weerribben. Als je nog nooit hebt gepunterd is dat geen probleem, want je vaart onder begeleiding van een ervaren punteraar. De tocht voert langs natuur-objecten waarover je vragen moet beantwoorden. Geschikt voor 10-15 jaar. Gratis deelname. Op 4 juni 12-17u en op 5 juni 11-16u. Melden bij Bezoekerscentrum, Hoogeweg 27. Inl 05617-272.

Clowns

Den Haag, 4 en 5 juni Dit weekend is het extra leuk in Kijkduin. Tussen 13-17u lopen er overal clowns rond. Je ontdekt dat er veel soorten bestaan, die je vooral niet door elkaar mag halen, want dan zijn ze diep beledigd. Om vergissingen te voorkomen, vertellen we vast welke je kunt tegenkomen: de acrobatenclown, de schminkclown, de therapieclown, de fietsclown, de mimeclown, de goochelclown, de slapstickclown, de weggeefclown, de opruimclown, de muzikale clown en de clown op stelten. Elk kind kan zich laten schminken. Op 5 juni treden Peppi en Kokki op in de Muziektent. Aanvang 15u. Toegang gratis. Boulevard, winkelcentrum en muziektent. Inl 06-34035051 (50 cent p.m.).

Reuzen

Maastricht, 5 juni In het jaar 1550 kwam keizer Karel V zijn opvolger voorstellen aan de inwoners van Maastricht. Het werd een plechtige intocht, waarbij alle stedelingen aanwezig waren. Vandaag trekt precies zo'n stoet weer door de stad. 3500 Mensen in middeleeuwse kledij lopen mee. Het leuke is dat er zeventig reuzen tussen zitten. De langste is wel zes meter! Je begrijpt dat de optocht een route zonder bruggen kiest, want anders stoten de reuzen hun hoofd. Vanaf 14u in het centrum. Na afloop geven dertig reuzen een dansvoorstelling op het Vrijthof. Op 4 juni kom je al in middeleeuwse sferen tijdens het straatfestival, dat vanaf 11u30 in het centrum plaats vindt. Inl 043-252121.

Miezemuizers

Nijmegen, 5 juni Ooit leefden in ons land vreemde wezens zoals blauwbilgorgels, zeetijgers en miezemuizers. Volgens sommigen zijn ze uitgestorven, volgens anderen kom je ze alleen nog tegen in donkere bossen of onder de grond. En in de torens van het Kronenburgpark. Of het waar is...? Ga zelf kijken en luister op drie plaatsen in het park naar het laatste nieuws over deze verdreven schepsels. Aanvang 15u. Toegang ƒ 5,-; tot 16 jaar ƒ 2,50. Kaartverkoop in de Paddestoelentoren, Parkweg 65. Inl 080-601155/ 789206.

Tempelfeestje

Amsterdam, t/m 30 okt. Op het Indonesische eiland Bali geloven ze dat ziekten en natuurrampen worden veroorzaakt door goden en demonen. Als die een slechte bui hebben, gaan ze de mensen pesten. Daarom is het belangrijk om hen goed gehumeurd te houden. Hoe de Balinezen dat doen, ontdek je tijdens een plechtig tempelfeest. Samen met andere kinderen maak je muziek op een gamelan, voer je een dans uit en bied je bloemen en lekker eten aan. Het programma heet 'Onzichtbare Gasten' en is al bezocht door meer dan 50.000 kinderen. Wegens dit succes is het met drie maanden verlengd. Geschikt voor 6-12 jaar. Ouders mogen niet mee, maar zijn later toeschouwer bij de ceremonie in de tempel. Geopend za, zo en wo; tijdens vakantie alle dagen. Informeer naar de aanvangsuren. Kindermuseum (onderdeel Tropenmuseum), Linneausstraat 2. Toegangsprijs voor beide musea samen ƒ 7,50; 6 t/m 17 jaar, CJP, 65+, studentenkaart en stadspas ƒ 4,-; t/m 5 jaar en museumjaarkaart gratis. Gezinskaart (2 ouders en max. 4 kinderen) ƒ 17,50. Reserveren is mogelijk. Inl 020-5688233.

Rioolrat

Hellendoorn, elke vrijdag Een dagje pretpark kan behoorlijk in de kosten lopen. Behalve op vrijdag, want dan hebben alle 55+-ers gratis toegang bij Avonturenpark Hellendoorn. Nodig dus een sportieve krasse knar uit en beleef samen de Tornado, de Rioolrat en alle andere attracties. Geopend 9u30-18u. Toegang ƒ 23,50; t/m 2 jaar gratis. Luttenbergerweg 22. Inl 05486-55555.

2000 opa's geleden

Assen, permanent De opa van de opa van jouw opa leefde ongeveer honderd jaar geleden. Dat lijkt een lange tijd, maar de tentoonstelling in de Ontdekkingskamer van het Drents Museum gaat nog veel verder terug in de geschiedenis. Je ziet spullen uit het leven van één t/m tweeduizend opa's geleden! Het leuke is dat je alles mag aanraken. Je mag een weefgetouw proberen, een jasje van rendierhuid aantrekken of bijvoorbeeld graan malen tussen twee stenen. En kan jij met een prehistorische steenboor overweg? De oudste opa's van deze expositie stammen uit de Oude Steentijd, toen een deel van ons land werd bewoond door mammoetjagers. Geschikt voor 8-15 jaar. Geopend: wo, za en zo 13u30-16u30; in juli en aug alle dagen behalve maandag. Toegang: ƒ 5,-; tot 18 jaar ƒ 1,50, CJP en 65+ ƒ 3,-; museumjaarkaart gratis. Brink 1. Inl 05920-12741.

Reddingsboten

Den Helder, permanent S.O.S! Schip in nood!! Regelmatig verkeren schepen voor onze kust in moeilijkheden en komen reddingmaatschappijen in actie. In het Nationaal Reddingsmuseum Doris Rijkers zie je welke moderne hulpmiddelen ze hierbij gebruiken. Van kikvorsmanuitrusting tot een overdekt vlot voor 20 personen. Een film toont enkele spectaculaire reddingen op zee. Ga ook naar de simulator en trek de gereedliggende oliejas aan. Zet vervolgens de zuidwester op en neem plaats achter het roer van een schip dat zijn weg zoekt door een vliegende storm. Voor je ogen doemen metershoge golven op. Leuk voor een foto. Verder mag je onder andere een telexbericht tikken en luisteren naar een radiogesprek tussen een reddingsboot en de kustwacht. Tot slot ontdek je hoe ze vroeger schipbreukelingen redden. Maar ook dat ze die soms expres lieten verdrinken en de gestrande schepen plunderden. Ma t/m za 10-17u; zo13-17u. Toegang ƒ 4,-; 6 t/m 12 ƒ 2,75; CJP en 65+ ƒ 3,- museumjaarkaart gratis. Bernhardplein 10, Den Helder. Inl 02230-18320.

Straatspeeldag

Nederland, 8 juni Meer dan honderdduizend kinderen doen mee aan de Vijfde Nationale Straatspeeldag. Samen met hun ouders sluiten ze ruim duizend straten af en organiseren daar leuke spelletjes. Met deze actie protesteren ze tegen het gebrek aan speelruimte en de onveiligheid op straat. Ze eisen een kindvriendelijker verkeer. Wie zich wil aansluiten bij een actie, vraagt bij de afdeling Voorlichting van de gemeente welke straten er worden afgesloten. Je kunt ook informeren bij Kinderen Voorrang. Inl 020-6826322.