Jemen: V-Raad roept op tot een staakt-het-vuren

NEW YORK/ ADEN, 2 JUNI. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot vredesonderhandelingen tussen de strijdende partijen in Jemen.

De gevechten, met name in het kader van het noordelijke offensief in de richting van de zuidelijke havenstad Aden, gingen echter onverminderd door. De noordelijke zijde had vantevoren al aangekondigd geen resolutie te accepteren die de eenheid van Jemen niet onderstreept, en niet op voet van gelijkwaardigheid te willen onderhandelen met het zuiden, dat zich vorige maand eenzijdig onafhankelijk heeft verklaard. Het zuiden op zijn beurt deed vandaag bij monde van vice-president Abdel-Rahman Ali al-Jifri een beroep op de Veiligheidsraad de noordelingen te dwingen het staakt-het-vuren na te leven.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, zei gisteren na afloop van de zitting van de Raad dat hij binnen 24 uur een speciale vertegenwoordiger zou aanwijzen voor een volgende week beginnende bemiddelingsmissie in Jemen. Volgens diplomaten is de belangrijkste kandidaat voor deze post de Algerijnse ex-minister van buitenlandse zaken Lakhdar Brahimi, die tevens speciaal VN-afgezant voor Zaïre is en de VN-waarnemers leidde tijdens de verkiezingen in Zuid-Afrika.

De Noordjemenieten, die koste wat het kost de in 1990 tot standgebrachte Jemenitische eenheid willen bewaren, schoten kort na de stemming in de Veiligheidsraad een raket op Aden af. Deze werd door de zuiderlingen neergehaald. Bij het neerkomen van de resten werden 20 mensen gewond.

Volgens diplomatieke bronnen in Sana'a zijn noordelijke legereenheden inmiddels tot op ongeveer 20 kilometer van Aden opgetrokken. Er zouden versterkingen worden aangevoerd voor een aanval vanuit het noordoosten. Gisteren werden al noordelijke successen gemeld ten noordwesten van Aden.

Diplomatieke bronnen zeiden tevens te beschikken over aanwijzingen van een noordelijke opmars naar Mukalla, de hoofdstad van de olierijke provincie Hadramaut. Mukalla zou het laatste zuidelijke bolwerk zijn als Aden inderdaad valt. Via Mukalla worden volgens de zegslieden ook buitenlandse wapenleveranties aangevoerd. (Reuter, AFP, AP)