ING verrast beurs met positieve kwartaalcijfers

AMSTERDAM, 2 JUNI. De bankverzekeraar ING was vanmorgen de grote uitschieter op een voor het overige matte Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel steeg doordat de vanochtend gepubliceerde kwartaalcijfers beter waren dan verwacht.

AMSTERDAM ING heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst gemaakt van 501 miljoen gulden tegen 395 miljoen gulden in de overeenkomstige periode van 1993. Analisten hadden vooraf gerekend op een nettoresultaat van ongeveer 450 miljoen gulden.

Direct na publikatie van de cijfers veerde het aandeel 1,20 gulden op tot een top van 76,50 gulden. Rondom het middaguur stond de koers door winstnemingen iets lager op 75,80 gulden, nog altijd 50 cent hoger dan het slot van gisteren. Ook de andere financiële aandelen kregen een impuls van ING. Amev, voor publikatie van de ING-cijfers licht in de min, noteerde rond het middaguur vier dubbeltjes hoger op 72,90 gulden. ABN Amro steeg 30 cent tot 60,30 gulden.

Op een vriendelijke Amsterdamse effectenbeurs viel vanmorgen niet veel te beleven. Mede onder invloed van positieve kwartaalcijfers van ING, liep de AEX-index bijna twee punten op tot vlak onder de 400-puntengrens (399,17). Ook de vaste stemming in Londen en Parijs had een positieve invloed op Beursplein 5. De Londense FTSE-index werkte zich ruim 31 punten omhoog op 2963, terwijl de CAC40 van de Parijse beurs bijna 8 punten hoger opende op 1.987,52. Ook de ruim een halve cent hogere dollarkoers speelde de vraag naar aandelen op het Damrak in de kaart.

Rondom het middaguur zakte de AEX tot 397,45 punten, ongeveer evenveel als het slot van gisteren. Ook hier speelden winstnemingen een rol.

Op de obligatiemarkt viel vanochtend niet veel te beleven. De meest verhandelde obligatiekoersen noteerden onveranderd tot fractioneel lager.

NEW YORK Het leek er aanvankelijk niet op, maar de effectenbeurs van New York heeft het gisteren toch gered. De Dow Jones-index ging met 2,47 punten omhoog tot 3760,84 punten.

Al meteen aan het begin van de handel zat de beursindex op verlies, dat opliep tot tegen de 30 punten. Oorzaak daarvan was weer de daling bij de obligaties, die net als op dinsdag omlaag gingen door een stijging van diverse indexen voor grondstoffenprijzen. Deze stijging leidde tot angst voor inflatie en dus voor oplopende rente.

Gedurende de handel verdween het ergste verlies bij de obligaties, waardoor de aandelenkoersen opkrabbelden. Bovendien leek er erop dat de aandelen eindelijk op eigen kracht terrein konden winnen. Technologiefondsen en in iets mindere mate bank- en verzekeringsfondsen stonden in de belangstelling.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot iets lager na vier dagen met koerswinsten. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 44,11 punten ofwel 0,2 procent tot 21.009,00. Handelaren schreven dit toe aan winstnemingen. De omzet was met ongeveer 650 miljoen aandelen opnieuw aanzienlijk, maar wel wat kleiner dan de 691 miljoen van gisteren.