ING boekt hogere winst ondanks strop Z.-Amerika

ROTTERDAM, 2 JUNI. De bank-verzekeraar ING Groep heeft in het eerste kwartaal een strop van 300 à 350 miljoen gulden geleden op de handel in Zuidamerikaans schuldpapier. Ondanks deze strop is de winst in de eerste drie maanden van dit jaar met 27 procent gestegen. Het kwartaalresultaat bedroeg 501 miljoen gulden tegen 395 miljoen gulden in dezelfde periode van 1993. Dit blijkt uit de cijfers die ING vanmorgen heeft bekendgemaakt.

De resultaten waren hoger dan de meeste analisten hadden voorspeld. Zij hadden een resultaat van tussen de 440 miljoen en 470 miljoen gulden verwacht.

ING heeft ook voor het eerst een voorspelling voor het resultaat over 1994 afgegeven. De netto winst over geheel 1994 zal die over 1993 tenminste evenaren.

De beleggers reageerden vanochtend verheugd op het resultaat: rond het middaguur was de koers met 70 cent gestegen tot 76,00 gulden

ING Bank haalde vorig jaar in de eerste drie maanden nog een winst van bijna een kwart miljard gulden uit 'effecten en deelnemingen en financiële transacties'. Bij ING gaat het vooral om handel in schuldpapier in opkomende economiën in Zuid-Amerika. De bank is op dit gebied één van de belangrijkste spelers van de wereld. Volgens ING is er door de verwachte rente-ontwikkeling in de Verenigde Staten een verkoop van schuldpapier op gang gekomen.

De bank heeft daardoor een verlies geboekt in het eerste kwartaal van 99 miljoen gulden op deze post. Een woordvoerder van de bank zegt dat het voor een deel gaat om ongerealiseerde verliezen. ING Bank heeft de strop kunnen inlopen door een sterke verbetering van het 'traditionele' bankactiviteit: het interestresultaat steeg met 28 procent tot 1654 miljoen gulden. Het bankresultaat steeg met 5,4 procent tot 314 miljoen gulden.

De winststijging van de groep is echter vooral te danken aan de verzekeringstak. Bij de afdeling levensverzekeringen steeg het resultaat met 34 miljoen gulden, bij schade daalde het verlies met 20 miljoen gulden. In het totaal steeg het resultaat met ruimt 100 miljoen gulden tot 354 miljoen gulden.

De winst per aandeel van de groep steeg over de eerste drie maanden tot 1,94 gulden, hetgeen 21,3 procent meer is dan in het eerste kwartaal van 1993. Het eigen vermogen van de groep daalde met 800.000 gulden vergeleken met de 21,5miljard gulden van eind december. ING verklaart de teruggang uit door een lager koersniveau van de aandelen in de beleggingsportefeuille.