Haïti

Hoe cynisch staan de Amerikanen tegenover het Haïtiaanse volk? Ik was geschokt toen ik 25 mei las dat het Huis van Afgevaardigden in Amerika “Ile de la Gonâve” aanbeveelt om in te richten als een “tijdelijk veilig gebied” voor Aristide. Wat een belachelijk idee. Ile de la Gonâve is een verzameling rotsen waar je uitsluitend muggen en tbc aantreft. Er zijn geen wegen (dus geen auto's), geen elektriciteit of telefoon, wel paadjes en een paar ziekenposten waar ze - als je geluk hebt - wat anti-malariapillen en een asperientje hebben. Als je al bij zo'n post kan komen natuurlijk, te voet of met een ezeltje. Als het te ver is of doodgewoon onbereikbaar, heb je pech gehad. En juist dáár denken de afgevaardigden ook nog wel enkele honderen (of denkt men aan duizenden ?) Haïtiaanse vluchtelingen neer te kunnen zetten.

    • G.L. van Wijk