Griekenland (1)

In het artikel 'Grieken en Macedoniërs' in NRC Handelsblad van 25 mei wordt weer eens vermeld hoeveel geld Griekenland ontvangt aan EU-steun. Wil de Europese Unie een sterk blok vormen tegenover de VS en Japan dan is het echter nodig dat de welvarendste EU-staten de minder welvarende lidstaten steunen. In het artikel beschouwt men de Griekse handelsboycot tegen Skopje als absurd, zonder ook maar een greintje begrip op te brengen voor het Griekse standpunt. Men vergeet dat Griekenland geografisch tot de Balkan behoort, een gebied waar de grenzen de laatste eeuwen veelvuldig zijn veranderd. Griekenland is eeuwenlang overheerst geweest.

Dit verklaart waarom men in zo groten getale protesteert tegen een straatarm 'Macedonië'. Slavisch-Macedonië provoceert Griekenland door gebruik te maken van Griekse symbolen op zijn vlag en bankbiljetten. Hoe zou Nederland zich voelen als Duitsland de Leeuw van Oranje op zijn vlag zou plaatsen? Doordat de EU zich eenzijdig tegen Griekenland keert, voelt mede EU-lidstaat Griekenland (dat geografisch toch al ver weg ligt) zich bedrogen door zijn bondgenoten en ontwikkelt het een handelsboycot die op zich afkeurenswaardig is, maar gezien de geschiedenis en de ligging van Griekenland wel begrijpelijk.

    • Emil Pardalis