Geen schadevergoeding voor makers strip Asterix

PARIJS, 2 JUNI. De Franse uitgeverij Editions Dargaud hoeft geen schadevergoeding te betalen van bijna 2 miljoen gulden aan de tekenaar van de beroemde Franse strip Asterix de Galliër, Albert Uderzo en de dochter van de overleden schrijver van de strip, René Goscinny. Dat heeft het gerechtshof in Parijs gisteren in een hoger beroepszaak bepaald.

Uderzo en Goscinny's dochter beschuldigden Dargaud ervan zeker zeven miljoen gulden aan auteursrechten achter te hebben gehouden, die de uitgeverij met de succesvolle buitenlandse uitgaven van Asterix zou hebben verdiend. In eerste instantie bepaalde een Parijse rechtbank dat beide rechthebbenden 2 miljoen schadevergoeding moesten ontvangen. De uitgeverij ging in hoger beroep.

In totaal zijn van de boeken van Asterix 250 miljoen exemplaren verkocht, en zijn de avonturen in 41 talen vertaald. Dargaud geeft de eerste 24 delen van Asterix uit, die ontstaan zijn vóór het overlijden van scenarioschrijver Goscinny in 1977. Daarna richtte tekenaar Uderzo een eigen uitgeverij, Editions Albert-René op, die de nieuwe avonturen van de kleine onoverwinnelijke Galliër, die ontstond in 1959, uitgeeft. (AFP)