Geen extra schadevergoeding voor Rodney King

LOS ANGELES, 2 JUNI. Twee politiemannen die op 3 maart 1991 met nog twee collega's de zwarte motorrijder Rodney King in Los Angeles in elkaar sloegen, hoeven hem geen extra schadevergoeding te betalen. Dit heeft een uit blanken en zwarten bestaande jury van de federale rechtbank in Los Angeles vandaag besloten.

Eerder in het proces dat op 22 maart begon, beval de jury de stad Los Angeles King 7,5 miljoen gulden te betalen om de doktersrekeningen, de pijn en het lijden te compenseren. De jury oordeelde dat de twee politiemannen, Stacey Koon en Laurence Powell, wel met boze opzet handelden, maar dat de 2,5 jaar gevangenisstraf die zij vorig jaar augustus opgelegd kregen, niet met een geldboete hoeft te worden aangevuld. Volgens een van Kings advocaten speelde de slechte financiële situatie van beide politiemannen een belangrijke rol in het oordeel. De zaak-King leidde in april 1992, na een aanvankelijke vrijspraak van alle vier betrokken agenten, tot grote rellen in Los Angeles. (AP, Reuter)