Foto

Foto: Bryan Roy (tweede van links) bedankt nummer negen Ronald de Boer voor zijn voorzet, die leidde tot Roys enige en Oranje's tweede doelpunt in de oefenwedstrijd tegen Hongarije. Het Nederlands elftal kon gisteren in Eindhoven frank en vrij voetballen: 7-1. Aanvankelijk maakte Oranje het zich onnodig moeilijk. Frank Rijkaard, teruggekeerd als voorstopper, veroorzaakte een penalty, die Béla Illés verzilverde, 0-1. Roy en Dennis Bergkamp mikten twee keer achter elkaar op dezelfde paal, maar bij de laatste poging caramboleerde de bal ook in het net. Vijf minuten later speelde Ronald de Boer twee tegenstanders uit bij de achterlijn, waarna Roy opnieuw aantoonde dat hij bij Foggia zowaar kopppen heeft geleerd (2-1). Een handsbal van Lipcsei gaf Ronald Koeman de gelegenheid zijn trefzekerheid vanaf de stip nog eens te beproeven.

In de tweede helft bewees Gaston Taument dat hij steeds meer een bedreiging gaat vormen voor Marc Overmars. Een pass van de sterk opererende Wim Jonk rondde hij vakkundig af. Rijkaard bracht met twee harde knallen Oranje op 6-1 en Dennis Bergkamp maakte de zevende goal. Met Aron Winter in de eerste helft hangend op rechts, speelde het Nederlands elftal zo compact mogelijk. Bondscoach Advocaat kan zich de komende dagen suf piekeren hoe hij Jan Wouters nog moet inpassen zonder Jonk te passeren. Het vertrek van Ruud Gullit leek gisteren even tot een grijs verleden te behoren. (Foto NRC Handelsblad/ Rien Zilvold)