Blauwe vlag voor twaalf stranden

ROTTERDAM, 2 JUNI. Op twaalf stranden langs de Nederlandse kust wappert sinds gisteren een blauwe vlag. Daaraan kan de badgast zien dat het strand voldoet aan hoge eisen voor waterkwaliteit, veiligheid, faciliteiten en informatie.

In totaal kregen 1.799 stranden en havens in de Europese Gemeenschap deze onderscheiding van 'The Foundation for Environmental Education in Europe'. Volgens Annemarie Wals van de organisatie is van vijf Nederlandse gemeenten de aanvraag afgewezen. Ze geeft toe dat gemeenten weinig kunnen doen aan de waterkwaliteit, “maar waar de blauwe vlag hangt, moet het water schoon zijn,” aldus Wals.

De gemeenten mogen het hele jaar de blauwe vlag laten hangen, tenzij bij controle blijkt dat aan de criteria niet meer wordt voldaan.

Westerschouwen is een van de bekroonde gemeenten. Op topdagen recreëren meer dan 100.000 mensen op het zeventien kilometer lange strand. “Het schoonhouden en de veiligheid is een grote zorg. Het kost ruim zeven ton per jaar aan”, aldus G. van Breugel van de Gemeente Westerschouwen.