Bestuur CP'86 zet drie leden aan de kant

ROTTERDAM, 2 JUNI. De extreem-rechtse partij CP'86 heeft gisteren drie leden geroyeerd. Het deelraadslid M. Voossen uit Hoogvliet heeft eerder deze week de partij zelf al verlaten om de 'Jongerenpartij Nederland' op te richten.

De andere twee leden, F. Mazereeuw en G. Franssen, zijn geroyeerd omdat ze weigerden raadslid voor CP'86 te worden in Alkmaar. Daardoor blijft die raadszetel de komende vier jaar onbezet.

Behalve Voossen heeft ook het tweede deelraadslid voor CP'86 in Hoogvliet, M. Groenendaal, de partij verlaten. Voossen heeft gesprekken gehad met deelraadsvoorzitter H. Elemans, die voor hem ook de brief opstelde waarin hij aankondigde CP'86 te verlaten. Voossen zegt dat hij zich in het café bij de partij heeft aangesloten. “Het was een uit de hand gelopen grap, maar in vijf maanden heb ik ze beter leren kennen. Ik moet niets hebben van het Vierde Rijk, waar sommigen in de partij het over hebben.” Voossens' Jongerenpartij zou tegen “elke vorm van discriminatie' zijn.

Voossen heeft echter oudere contacten met extreem-rechts, onder meer in het beruchte 'Aktiefront Nationaal-Socialisten' (ANS). Hij was ook de enige CP'er die zich op de avond van de raadsverkiezingen met een naamplaatje en partijbadge op het Rotterdamse stadhuis durfde te vertonen. Waarnemers van extreem-rechts vermoeden dat CP'86 op het punt stonden Voossen te royeren, omdat hij bij een recente partijvergadering fel is uitgevallen tegen de partijleiding. Voossen zou representant zijn van de jonge, radicale garde van CP'86, die in een machtsstrijd is gewikkeld met oudere partijleden.

M. Freling, raadslid en leider van de Rotterdamse CP'86, wordt beschouwd als een van de leiders van de 'jongeren' binnen CP'86. Hij zou zich in de interne machtsstrijd terughoudender opstellen dan Voossen, maar er eveneens op uit zijn CP'86 tot 'jongerenpartij' om te bouwen.

Freling keerde vorig jaar naar Nederland terug na een lang verblijf in Duitsland, naar eigen zeggen om te revalideren van een ongeluk. Volgens Voossen is hij hier voornamelijk actief voor verboden Duitse neo-nazistische partijen.