Arabische prins wil Euro Disney redden

PARIJS, 2 JUNI. De overlevingskansen van Euro Disney bij Parijs zijn aanzienlijk toegenomen nu een Saoedische prins heeft aangekondigd een fors belang te willen nemen in het noodlijdende pretpark. Prins Al-Waleed Bin Talal Bin Abdel Aziz Al Saud (37), een neef van koning Fahd en president van de bank United Saudi Commercial, denkt aan een aandeel tussen de 13 en 24 procent.

De prins zal een deel van een nieuwe aandelenemissie van 2 miljard gulden voor zijn rekening nemen. Hij zal onder meer 100 miljoen dollar steken in een nog te bouwen congrescentrum in het park, dat vooral bedoeld is om in het laagseizoen en door de week gasten te trekken voor de vijf hotels. De moedermaatschappij van Euro Disney, het Amerikaanse Walt Disney, heeft nu 49 procent van de aandelen in handen. De overige 51 procent is eigendom van een consortium van zestig banken.

Al-Waleed, een kleinzoon van koning Abdel Aziz, de grondlegger van Saoedi-Arabië, staat bekend als een van de agressiefste beleggers van het Midden-Oosten en heeft belangen over de gehele wereld. Hij bezit onder meer ruim 10 procent van Citicorp, de grootste bank van de Verenigde Staten. Hij werd daarmee de belangrijkste particuliere aandeelhouder van de bank.

Euro Disney verkeert twee jaar na de opening, in het voorjaar van 1992, in zware financiële problemen, vooral door tegenvallende bezoekcijfers. De banken kwamen onlangs met een reddingsplan dat de schuldenlast van het park moet halveren. Een van de onderdelen daarvan is een nieuwe aandelenemissie, die 6 miljard franc (ongeveer 2 miljard gulden) moet opleveren.

In een verklaring toonde Disney-topman Michael Eisner zich verheugd over de plannen van de prins. (Reuter, AP)