VN beperken actie in Rwanda na dood officier

KIGALI, 1 JUNI. Gisteren heeft UNAMIR, de VN-missie in de door een bloedige burgeroorlog geteisterde Middenafrikaanse staat Rwanda, al haar activiteiten stopgezet, nadat een Senegalese VN-officier in de Rwandese hoofdstad Kigali om het leven was gekomen. Vanmorgen hebben de VN de uitdeling van voedsel in Kigali hervat.

De VN-officier, de 32-jarige Mbaye Diagne, vond de dood, toen een mortiergranaat anderhalve meter van zijn auto insloeg. Volgens de plaatsvervangend commandant van UNAMIR, de Ghanese generaal Henry Anyidoho, werd de granaat afgevuurd door de Tutsi-rebellen van het Rwandese Patriottische Front (RPF). De Senegalees is de twaalfde VN-militair die in Rwanda sinds de hervatting van de burgeroorlog tussen het regeringsleger en het RPF in april om het leven is gekomen.

Alle andere VN-activiteit in Rwanda ligt nog steeds stil. UNAMIR heeft vandaag geen burgers geëvacueerd uit Kigali en ook hebben VN-militairen geen patrouilles uitgevoerd in de Rwandese hoofdstad. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties zal deze activiteit slechts worden hervat als het RPF bereid is om garanties te geven voor de veiligheid van het VN-personeel. De commandant van UNAMIR, de Canadese generaal Daillaire, zou vandaag besprekingen voeren met de militaire bevelhebber van het RPF, Paul Kagame, over de situatie in Kigali. (AFP, AP, Reuter)