Vendex koopt tweede keten van supermarkten in België

ROTTERDAM, 1 JUNI. Vendex Food Groep, de levensmiddelendivisie van het familiebedrijf Vendex International (V & D warenhuizen, uitzenddiensten, levensmiddelen), neemt de Belgische supermarktketen Battard over. Daarmee breidt Vendex zijn activiteiten in België aanzienlijk uit.

Vendex heeft in Vlaanderen al de winkelketen Edi met ongeveer negentig vestigingen en 720 medewerkers. Battard exploiteert in Wallonië en Henegouwen dertig eigen supermarkten en levert als groothandel aan nog eens tweehonderd zelfstandige winkeliers. Zowel Battard als Edi bestaan uit buurtsupermarkten met een vrijwel identiek assortiment.

Niet bekend

De Food Groep is, gemeten naar omzet (4 miljard gulden in het laatste boekjaar) en bedrijfsresultaat (100 miljoen), de grootste divisie van Vendex. De groep omvat in Nederland de winkelketens Basismarkt, Dagmarkt, Edah, Konmar, Torro en Pet's Place. In Frankrijk heeft Vendex een keten onder de naam Eda. Bij het concern werken, omgerekend naar volledige arbeidsplaatsen, 51.400 mensen. In het per 31 januari afgesloten boekjaar verdubbelde de netto winst tot 246 miljoen gulden.

De overname in België is de tweede substantiële investering van Vendex, nadat het familieconcern de afgelopen drie jaar voornamelijk bezig is geweest met sanering en verkopen van activiteiten. Twee maanden geleden investeerde Vendex ongeveer 50 miljoen om zijn belang van 36 procent in detailhandelsconcurrent KBB op peil te houden. De afgelopen jaren verkocht Vendex onder meer Staal Bankiers, postorderbedrijven en verschillende Braziliaanse ondernemingen.