V-raad verlengt VN-mandaat voor Somalie

NEW YORK, 1 JUNI. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren het mandaat van de VN-missie in de Afrikaanse staat Somalië, UNOSOM, met vier maanden verlengd. BIj de verlenging werd de kanttekening gemaakt dat de Raad voor eind juli het mandaat opnieuw aan de orde zal stellen. Daarmee komt de Raad gedeeltelijk tegemoet aan de wensen van de Amerikaanse regering. Washington had gevraagd om een verlenging van 45 dagen en had ervoor gepleit om na vier maanden te beginnen met de terugtrekking van VN-troepen uit Somalië. De secretaris-gerneraal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, drong er daarentegen vorige week in een nota aan de Raad op juist op aan het mandaat met zes maanden te verlengen en het aantal VN-militairen in Somalië uit te breiden van 19.000 tot 22.000. De meeste VN-militairen die momenteel in Somalië zijn gestationeerd, zijn afkomstig uit India en Pakistan. Washington besloot in oktober 1993 om zijn troepen, die het in december 1992 naar Somalië had gestuurd, voor eind maart van dit jaar terug te trekken. (AFP, AP, Reuter)