Ultimatum Kiev aan Krim verstreken

KIEV, 1 JUNI. President Kravtsjoek van de Oekraïne heeft gisteren, een dag nadat een Oekraïens ultimatum aan de autoriteiten op de Krim afliep, gewaarschuwd dat de Oekraïne geen enkele verandering van haar grenzen zal tolereren.

Vandaag beschuldigde Kravtsjoek in het parlement de Krim van pogingen zich af te scheiden; hij kondigde maatregelen aan om te garanderen dat de strijdkrachten slechts verantwoording schuldig zijn aan Kiev.

“Niemand moet enige twijfel koesteren over het feit dat de Oekraïne haar soevereiniteit, haar territoriale integriteit en de status quo van de bestaande grenzen zal verdedigen”, aldus Kravtsjoek. Hij zei dit in Kiev tijdens een ontvangst voor de Turkse president Demirel.

Het parlement van de Oekraïne spreekt zich vandaag uit over de weigering van het parlement van de Krim, gevolg te geven aan het ultimatum dat Kiev bijna twee weken geleden uitvaardigde. In dat ultimatum kreeg de Krim tot afgelopen maandag de tijd om zijn separatistische grondwet buiten werking te stellen. Het ultimatum werd uitgevaardigd een dag nadat de Krim die grondwet van kracht had verklaard. De grondwet bevat een aantal passages die volgens Kiev separatistisch zijn en die de Krim, formeel een autonome republiek binnen de Oekraïne, op voet van gelijkheid plaatsen met de Oekraïne zelf.

Het parlement in Simferopol op de Krim heeft geweigerd het thema van de grondwet of het Oekraïense ultimatum zelfs maar op de agenda te plaatsen. Het hield zich maandag en gisteren bezig met debatten over ministeriële benoemingen. “Het parlement van de Krim zal onder geen enkele omstandigheid zijn beslissingen over de grondwet ongedaan maken”, aldus gisteren Sergej Nikoelin, de leider van de delegatie van de Krim in de onderhandelingen met Kiev. Nikoelin is een van de leiders van het Rusland Blok, de grootste partij in het parlement van de Krim en een die campagne voert voor aansluiting van de Krim bij Rusland.

Kravtsjoek zei gisteren niet wat hij van plan is te doen met de weigering van de Krim.

De Russische president Jeltsin heeft gisteren de relatie tussen het autonome Tatarstan en Rusland een voorbeeld genoemd van de manier waarop de Krim en de Oekraïne hun relatie kunnen regelen. In februari sloten Moskou en Kazan een akkoord over de status van Tatarstan binnen Rusland. Dit akkoord maakte een eind aan de campagne voor de onafhankelijkheid van Tatarstan. (Reuter, AP, AFP)