Topman IRI weg om Berlusconi

MILAAN, 1 JUNI. Topman Romano Prodi van de Italiaanse staatsholding IRI heeft zijn ontslag ingediend, zo is gisteren door het bedrijf bekendgemaakt.

Volgens Italiaanse kranten wil Prodi, die nog twee jaar had te gaan, zich distantiëren van de regering-Berlusconi, omdat er enkele leden van de neo-fascistische Nationale Alliantie in zitten. Volgens het ministerie van financiën in Rome is nog niet beslist of de ontslagaanvraag wordt aanvaard. Het is bekend dat Berlusconi graag verder wil met Prodi, die geldt als de motor achter de privatisering van de honderden staatsbedrijven die IRI vormen waaronder Alitalia en het Ilva-staalconcern. Prodi leidde IRI ook al tussen 1982 en 1989 en zorgde er voor dat het concern en 's lands belangrijkste werkgever, al was het maar tijdelijk, weer winst maakte. De toenmalige premier Ciampi haalde hem in 1993 terug om meer vaart te zetten achter de verkoop van de IRI-bedrijven, die variëren van de luchtvaartmaatschappij Alitalia en het Ilva-staalconcern tot de telefoonmaatschappij Stet. (AFP, Reuter)