TONIJN MET PECANNOTEN

Uit overwegend Italiaanse buurtwinkeltjes zijn in New York een paar delicatessensupermarkten ontstaan met een ongelooflijk keur aan voedsel. Verse en geconserveerde regionale produkten uit Europa zijn er beter vertegenwoordigd dan in de meeste speciaalzaken aan onze kant van de oceaan. Een van die supermarkten is Dean and DeLuca, waar de kookliefhebber ook terecht kan voor keukengerei en kookboeken. In een lange rij vitrines ligt een indrukwekkende verzameling van verse meeneemmaaltijden uitgestald, waaronder een opmerkelijke combinatie: tonijn met pecannoten.

Voor 4 personen:

8 tonijnfilets van 1 1/2 - 2 centimeter dik (600-800 gram)

zout, peper

1 citroen

80 gram pecannoten

60 gram boter

Dep de tonijnfilets droog, strooi er zout en peper over en druppel er wat citroensap op. Hak de noten in grove stukken. Tonijn kan, net als biefstuk, van praktisch rauw tot volledig doorbakken worden gegeten; ik geef de voorkeur aan iets daartussen, zij het dichter bij 'rauw' dan bij 'doorbakken'. Verhit de helft van de boter in een grote koekepan en bak daarin de stukken tonijn 1 1/2 - 2 minuten per kant. Neem de filets uit de pan en dek ze af. Roerbak 2 minuten lang de gehakte noten in de pan in de rest van de boter. Verdeel de noten over de vis. Garneren met een schijf citroen. U kunt er als groente sperziebonen bij eten, en verder beboterde tagliatelle of een aardappelgratin.

    • Annelène van Eijndhoven