Rusland voelt niets voor manoeuvres met Amerikanen

MOSKOU, 1 JUNI. De gezamenlijke Amerikaans-Russische militaire oefeningen die in juli in Rusland zouden worden gehouden, gaan niet door. De geplande oefeningen hebben fel verzet opgeroepen van Russische nationalisten. De eerste gezamenlijke militaire manoeuvres zullen nu op het grondgebied van de Verenigde Staten worden gehouden. Dat is gisteren in Moskou bekendgemaakt na besprekingen tussen Amerikaanse en Russische parlementsleden.

De Amerikaanse senator Sam Nunn, die aan het hoofd staat van een delegatie van zeven senatoren die een bezoek brengt aan Moskou, verklaarde gisteren op een persconferentie: “Ik denk dat de Amerikanen een Russische strijdmacht voor vredesbewarende operaties zullen verwelkomen.” Het is aan de Amerikaanse regering om plaats en tijdstip voor een dergelijke operatie vast te stellen, aldus de senator.

Moskou had aanvankelijk positief gereageerd op de komst van 250 Amerikaanse militairen in juli voor een gezamenlijke oefening met evenveel Russische militairen. De oefening was bedoeld ter voorbereiding van mogelijke toekomstige gezamenlijke deelname aan VN-operaties. Maar vooral in nationalistische kringen in Rusland wekte de komst van de Amerikanen veel verzet. Vladimir Zjirinovski omschreef de komst van de Amerikanen als een sinister plan om Rusland te ondermijnen. “Geen vreemd leger hier”, aldus Zjirinovski in het parlement, nadat de plannen op 11 april waren bekendgemaakt, “dat is allemaal bedoeld om de Russische staat te vernietigen.” Jeltsin verklaarde vervolgens dat de plannen zouden worden herzien. Russische parlementariërs hebben de Amerikanen er ook van beschuldigd dat ze proberen de Russen uit de internationale wapenmarkt te werken.

Volgens senator Nunn blijft het plan voor gezamenlijke oefeningen bestaan. Hij zei te hopen dat zulke oefeningen in de toekomst ook in Rusland zullen kunnen worden gehouden.

Amerikaanse kernraketten zijn niet meer op Rusland gericht, zo heeft het Amerikaanse ministerie van defensie gisteren laten weten. De aankondiging volgt op een eerdere mededeling van Russische zijde dat men de Russische kernwapens ook niet meer op Amerikaanse doelen heeft geprogrammeerd. Woordvoerster Kathleen deLaski noemde het een “belangrijke mijlpaal” dat de vijftig zware MX-raketten en alle Trident-raketten nu niet langer meer op Russische doelwitten zijn gericht. Ze zei dat ook de Britse kernwapens niet langer op Russische doelen zijn gericht.

De maatregelen zijn het gevolg van een akkoord dat de Amerikaanse president Clinton met de Russische president Jeltsin tekende tijdens zijn bezoek aan Moskou in januari van dit jaar. Groot-Brittannië sloot zich in februari bij dit akkoord aan. Het akkoord omvat in totaal 3.500 kernkoppen van te land en ter zee gestationeerde intercontinentale raketten. (AP, Reuter)