Pogrom tegen zigeuners in Roemenië

BOEKAREST, 1 JUNI. Dorpelingen in het noorden van Roemenië hebben zondag negen woningen van zigeuners in brand gestoken, nadat twee zigeuners in staat van beschuldiging waren gesteld voor de moord op een plaatselijke herder. De pogrom tegen de zigeuners vond plaats in het dorp Racsa in de provincie Satu Mare, niet ver van de grens met Hongarije, direct na afloop van de begrafenis van de vermoorde herder. Er vielen geen gewonden; de meeste zigeuners waren het dorp ontvlucht nadat duidelijk werd dat twee jonge zigeuners in staat van beschuldiging zouden worden gesteld. Het was de tweede pogrom tegen zigeuners in het gebied en de vijfde in Roemenië sinds 1989. In een vorige week gepubliceerd VN-rapport werd geconcludeerd dat Roemenië weliswaar vooruitgang heeft geboekt op het gebied van de mensenrechten, maar dat er nog duidelijke verbeteringen nodig zijn op het gebied van de behandeling van zigeuners. (Reuter)