Pee Wee

Een kleine correctie op het artikel over Haagse jeugdbendes in NRC Handelsblad van 30 mei.

Beschreven wordt hier dat de laagste rang in de gang-hiërarchie aangeduid wordt met 'Pee Wee' (spr. uit piewie). Als uitleg volgt: 'iemand die graag iets wil zijn, naar de acteur Pee Wee Herman.' Maar de humorist Herman lijkt me een weinig lichtend voorbeeld voor straatbendes. Pee Wee was de jongste en kleinste van de jongens in de film Boys Town uit 1938 waarin een kordate en toch milde Spencer Tracy als priester probeerde voor galg en rad opgroeiende stadse jongens op het juiste pad te brengen. Daartoe stichtte hij een jongensstad. Pee Wee was zo'n beetje de mascotte van Boys Town. Hij liep onder een auto omdat hij de meest weerbarstige van de jongens wilde weerhouden weg te gaan uit Boystown. Dit ongeluk bracht deze jongen, gespeeld door Mickey Rooney, gelukkig tot inkeer. Pee Wee herstelde ook, zoals het hoorde in tear jerkers uit de late jaren dertig.

    • Maurits Nibbering