Oostenrijk wijst kritiek Amnesty af

WENEN, 1 JUNI. De Oostenrijkse minister van binnenlandse zaken, Franz Löschnak, wijst beschuldigingen van de hand dat politie en gevangenispersoneel in zijn land zich schuldig zouden maken aan slechte behandeling van buitenlanders en asielzoekers. Hij reageerde op een rapport van de internationale organisatie voor de rechten van de mens Amnesty International dat de Oostenrijkse autoriteiten zich zouden schuldig maken aan wrede, vernederende en onmenselijke behandeling van asielzoekers en buitenlanders. Het rapport doet onder meer verslag over een Algerijn over wiens asielverzoek nog geen beslissing was gevallen, maar die bij zijn uitzetting op het vliegveld van Wenen werd geslagen voor de ogen van twee deelnemers aan een internationale conferentie over de rechten van mens. Löschnak wijst erop dat de voorvallen die door Amnesty worden genoemd al geruime tijd geleden zijn en niet symptomatisch zijn voor de Oostenrijkse opstelling tegenover vreemdelingen. (AFP)