Obligatiekoersen dalen verder op rustige beurs

AMSTERDAM, 1 JUNI. Na de storm van gisteren heerste vanmorgen relatieve rust op de obligatiemarkt in Amsterdam, waar de koersen wel licht daalden.

AMSTERDAM De tienjarige 5,75 procent staatslening daalde 0,15 naar 90,90 gulden, waardoor de kapitaalmarktrente steeg naar 7,11 procent. De overige noteringen waren onveranderd tot twee dubbeltjes lager. De Bundesbank heeft de rente op de speciale beleningen verlaagd van 5,20 tot 5,15 procent.

Net als andere markten wachtte ook de Amsterdamse effectenbeurs op de gegevens die deze week over de Amerikaanse economie zullen worden gepubliceerd, zoals orderontvangst in het bedrijfsleven en de werkloosheid. Wall Street was een fractie hoger gesloten en Londen verloor enig terrein. De dollar verbeterde zich een halve cent. De graadmeter van de aandelenmarkt, de Amsterdam EOE-Index, veranderde slechts marginaal en stond tegen het eind van de ochtend net boven de 400 punten.

KLM komt morgen met de jaarcijfers over 1993/94 en heeft een gedwongen-ontslagronde aangekondigd. De beurs reageerde daarop met een koersstijging van 80 cent ofwel 1,6 procent tot 52,10 gulden. Koninklijke Olie profiteerde van de koersstijging van de dollar en won 2,40 gulden ofwel 1,1 procent op 197,20 gulden. Unilever kreeg er twee dubbeltjes bij op 193,20 gulden, terwijl Philips bleef staan op 51,30 gulden. Akzo verloor twee kwartjes en ging naar 207,50 gulden.

NEW YORK Ondanks een lang weekeinde lag de effectenbeurs van New York, die maandag wegens Memorial Day gesloten was, er gisteren lusteloos bij. Veel handelaren kwamen moeilijk op gang of plakten er een extra vrije dag aan vast. Er ging net als eind vorige week weinig om. Het Dow Jones-gemiddelde van 30 toonaangevende fondsen steeg met 1,23 punten tot 3.758, 37 punten.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio gingen de koersen voor de vierde achtereenvolgende dag omhoog. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 79,52 punten ofwel 0,4 procent tot 21.053,11. Daarmee sloot het koersgemiddelde voor het eerst sinds vorig jaar september boven de grens van 21.000. De omzet kwam uit op een flink totaal van ongeveer 700 miljoen aandelen.