Nederlands politieteam helpt bij WK voetbal

UTRECHT, 1 JUNI. Drie Nederlandse politiemensen ondersteunen de Amerikaanse politie tijdens het WK voetbal. Dat gebeurt op verzoek van de Amerikaanse overheid. Ook België, Duitsland, Spanje, Italië, Brazilië, Argentinië en Ierland sturen een team van maximaal drie politiemensen om te helpen bij de opvang van supporters.

Het Nederlandse trio staat onder leiding van Eddy Lassche, hoofd van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. Anders dan bij het EK voetbal van '92 in Zweden en het WK van '90 in Italië heeft het Nederlandse team in de VS een beperkte taak. De veel grotere teams die bij die toernooien actief waren hielden zich op straat en in en rond de stadions daadwerkelijk bezig met de opvang en begeleiding van het Oranje-legioen. In de VS moet veel meer “op afstand en beleidsmatig” worden geopereerd. Het zogenoemde “spotten”, het volgen en begeleiden van de supporters behoort nu niet tot het takenpakket van de Nederlandse politie.

“Het is teleurstellend dat de Amerikanen ons concept, dat zowel in Zweden als in Italië perfect heeft gewerkt, niet hebben overgenomen”, zegt Lassche. “Onze overheid heeft aangeboden meer politie te sturen, maar de Amerikanen zijn daar niet op ingegaan.”