Moskou: snel meer buitenlandse banken

MOSKOU, 1 JUNI. Rusland zal de beperkingen voor de activiteiten van buitenlandse banken vóór 8 juni versoepelen.

Dit heeft de topman van de Russische centrale bank, Viktor Gerasjtsjenko, gisteren bekendgemaakt. Met de versoepeling draait Rusland een decreet terug dat president Jeltsin op 17 november van het afgelopen jaar uitvaardigde om de Russische banken te beschermen. Er zouden tot 1996 geen nieuwe vergunningen aan buitenlandse banken worden verstrekt. Instellingen die al wel waren toegelaten mochten alleen zaken doen met buitenlandse cliënten, tenzij ze al voor 15 november diensten verleenden aan Russen. Jeltsin besloot tot het decreet onder sterke druk van de anti-westerse lobby in het Russische bankwezen, maar volgens Gerasjtsjenko leverden de beperkingen Rusland alleen maar nadeel op. “We raakten in een vervelende situatie, vooral tegenover de Europese Unie.” Ook Russische banken begonnen de laatste tijd ook aan te dringen op versoepeling, omdat zij tegen een muur liepen bij hun pogingen vestigingen in het buitenland te openen. (Reuter, AFP)