Kohl woont op 14 juli defilé in Parijs bij

BONN/MULHOUSE, 1 JUNI. De Duitse kanselier Kohl zal op 14 juli het traditionele militaire defilé in Parijs op Frankrijks nationale feestdag bijwonen. Dat is vandaag in kringen rondom Kohls kanselarij meegedeeld. Het is de eerste keer dat een Duitse regeringsleider dit doet.

De Franse president Mitterrand heeft Kohl voor het defilé uitgenodigd tijdens de Frans-Duitse topontmoeting in Mulhouse.

Eerder dit jaar ontstond een diplomatieke rel toen Kohl werd buitengesloten bij de herdenking van D-day, die komende maandag in Normandië zal plaatshebben.

De president en de kanselier besloten in Mulhouse de opeenvolgende Duitse en Franse voorzitterschappen van de Europese Unie nauw op elkaar af te stemmen. Duitsland zal na 1 juli voor een half jaar het voorzitterschap van de Europese ministerraden op zich nemen. Frankrijk doet dit in de eerste helft van 1995.

Een dubbel-voorzitterschap, waarover eerder is gespeculeerd, is echter niet aan de orde. Dat zou onder andere komen doordat de statuten van de Europese Unie daar niet in voorzien. Mitterrand zei na afloop van de bijeenkomst niettemin te hopen dat er het komende jaar sprake zal zijn van een “doorlopend, zo niet gemeenschappelijk, Frans-Duits voorzitterschap”.

Frankrijk en Duitsland zullen de “ontwikkeling van de gemeenschappelijke buitenlandse en veiligheidspolitiek (van de Europese Unie) (...) in het centrum van hun samenwerking plaatsen”, aldus het gezamenlijke communiqué.

De Britse premier Major heeft gisteren aangegeven dat zijn land zich buiten het volgende stadium van de Europese integratie zal plaatsen. Hij sprak gisteren over een Europa van “veel sporen en veel snelheden”. “Ik heb nooit geloofd dat Europa bij ieder onderwerp op strikt dezelfde wijze moet handelen. Proberen om ieder land een zelfde houding tegenover ieder plan te laten innemen, is een socialistische manier van denken, en dat is niets voor ons”, aldus de premier.