KNMI ziet Pinkpop als aardbeving

DE BILT, 1 JUNI. Het KNMI heeft op Tweede Pinksterdag trillingen geregistreerd die werden veroorzaakt door het Pinkpopfestival in Landgraaf, Zuid-Limburg. Het gedans van de 70.000 aanwezigen veroorzaakte volgens H. Haak, hoofd van de seismologische afdeling van het KNMI, trillingen in de aardkorst die even sterk waren als een aardbeving met de kracht van 1 op de logaritmische schaal van Richter. De recente aardbeving in Roermond had een kracht van 5.7. Volgens Haak veroorzaakte het Pinkpoppubliek “een zeer kleine beving.”

De metingen van het KNMI werden gedaan door een seismograaf in het Limburgse Epen, zestien kilometer van het Pinkpopterrein. Door vergelijking tussen de seismogrammen en het programma van Pinkpop kon Haak ook vaststellen welke groepen het meeste enthousiasme veroorzaakten en welke het meest maatvast zijn. Haak: “Die 120 beats per minuut, die ook op de cd's van mijn zoon Martijn staan, kunnen wij hier op onze apparatuur zien. En wij kunnen ook vaststellen hoeveel coupletten een nummer heeft.” Rage Against The Machine veroorzaakte de grootste uitslag en bracht dus de meeste dansers op de been. Urban Dance Squad bleek het meest maatvast. De Smashing Pumpkins waren minder maatvast en veroorzaakten ook een lagere frequentie. Ook het optreden van de Breeders werd door het KNMI geregistreerd.

Volgens Haak bieden de onmiskenbaar aan Pinkpop toe te schrijven geregistreerde trillingen een nieuwe verklaring voor de al jaren vastgestelde incidentele 'ruis' van trillingen rond 2 Hz. Eerder werden die toegeschreven aan electriciteitscentrales of vliegwielen.