Juwelier in arrest in moordzaak-Cools

BRUSSEL, 1 JUNI. Het al bijna drie jaar slepende onderzoek naar de moord op de Luikse politicus André Cools begint steeds meer kafkaeske trekken te krijgen. Voor het eerst is nu een verdachte opgesloten die officieel wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord in de zomer van 1991.

Met de aanhouding van Silvio de Benedictis, een juwelenhandelaar, lijkt het er op dat moordenaars van Cools opnieuw worden gezocht in de kringen van de vroegere hofhouding van de Waalse ex-minister Alain van der Biest. In België wordt er rekening meegehouden dat vandaag of morgen ook Richard Taxquet (ex-rijkswachter en ex-privé-secretaris van Van der Biest) en Pino di Mauro (chauffeur van de ex-minister) formeel in staat van beschuldiging worden gesteld.

De Benedictis, Taxquet en Di Mauro werden in 1992 al eens aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de zogenoemde affaire van de gestolen kasbons. Daarbij gaat om grote partijen gestolen aandelen die ter verzilvering werden aangeboden in onder andere Liechtenstein. Een theorie luidde dat met de opbrengst de moord op Cools werd gefinancierd. Nu wordt gesuggereerd dat De Benedictis een half miljoen frank (ruim 25.000 gulden) zou hebben voorgeschoten om huurmoordenaars uit Zuid-Italië te betalen die Cools om het leven zouden hebben gebracht.

Of dit spoor stand houdt, is nog de vraag. De aanhouding van De Benedictis is het werk van onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte uit Neufchâteu, belast met het onderzoek naar de 'aandelen-affaire'. Dat hij die affaire blijft koppelen aan de moord op Cools is zeer tegen de zin in van zijn Luikse collega Véronique Ancia. Zij heeft zich het afgelopen jaar juist vastgebeten in de zogeheten Agusta-affaire rond de aanschaf van 26 legerhelicopters, waarbij de Italiaanse fabrikant smeergeld zou hebben betaald aan Waalse socialistische politici.

Ancia legt bij haar onderzoek niet alleen een link tussen die affaire en de moord op Cools, maar zet daarbij ook voortdurend allerlei corruptiepraktijken in het Luikse en het Waalse socialistische milieu in de schijnwerpers. Dat heeft al de kop gekost van Guy Spitaels (als premier van Wallonië), Guy Mathot (als Waals minister van binnenlandse zaken) en Guy Coëme (als nationaal minister van vervoer).