Japanse delegatie naar N-Korea

TOKIO, 1 JUNI. Twee Japanse parlementariërs, beiden lid van de oppositionele Liberaal-Democratische Partij, hebben vandaag aangekondigd dat ze persoonlijk het Noordkoreaanse regime willen overhalen alsnog zijn nucleaire installaties te onderwerpen aan internationale inspectie. Daartoe reizen ze over veertien dagen naar Pyongyang.

Japan onderhoudt geen diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea en de beide parlementariërs menen dat het communistische regime zodoende verstoken blijft van de Japanse visie. Een van hen is oud-minister van defensie en tegenwoordig plaatsvervangend secretaris-generaal van de LDP. Het ministerie van buitenlandse zaken in Tokio wilde vandaag geen commentaar geven op de voorgenomen reis. “We wisten dat ze wilden gaan, ze hadden ons daarover ingelicht, maar we wisten niet dat het al rond was”, zei een woordvoerder.

In diplomatieke kringen in Tokio wordt de reis een misstap genoemd. De Verenigde Staten zouden al enige tijd geleden hebben aangedrongen bij de Japanse regering om zulke solo-acties te voorkomen.

Een van de parlementariërs liet weten dat hij Pyongyang zal vragen te stoppen met het testen van raketten boven de Japanse Zee. Noord-Korea lanceerde gisteren zo'n raket, maar volgens een woordvoerder van de Japanse regering ging het slechts om een Chinese Zijderupsraket die slechts een bereik heeft van 80 kilometer, niet om de Rodong-1 die Noord-Korea vorig jaar testte en die een groot deel van Japan kan bereiken. Wel zou Noord-Korea voorbereidingen treffen om binnenkort ook een Rodong-1 te testen.

De laatste keer dat een vooraanstaande Japanse parlementariër van de LDP Noord-Korea bezocht was in 1990. De toenmalige kingmaker van de LDP, Shin Kanemaru, legde tijdens dat bezoek de basis voor het aanknopen van diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. De onderhandelingen werden later door Japan afgebroken, toen Noord-Korea ervan werd beschuldigd in het geheim atoombommen te maken. Een Japanse ultranationalist, die het oneens was met Kanemaru's bezoek, pleegde na diens terugkeer een aanslag op hem, die echter mislukte.