Jacht van 'Abdoe' eindelijk beloond

MAROSTICA, 1 JUNI. Djamolidine Abdoesjaparov heeft na drie mislukkingen succes geboekt in de wielerronde van Italië. De krachtpatser uit Oezbekistan won gisteren de tiende etappe naar Marostica, waarbij hij de laatste 200 meter aflegde met een gemiddelde snelheid van 66,020 km per uur. De jonge Rus Berzin behield de rose leiderstrui.

'Abdoe', die vorig jaar drie etappezeges boekte in de Tour de France, zag zijn jacht op succes tot gisteren mede verstoord door pech. Op de eerste dag kwam hij in Bologna ten val. Vijf dagen geleden viel een petje uit het zakje van zijn shirt en kwam in het wiel terecht. Afgelopen maandag werd hij 350 meter voor de streep, op het moment dat hij zijn verwoestende eindspurt wilde inzetten, gehinderd door vallende renners.

Gisteren ontliep hij een tuimeling. Op acht kilometer van de streep veroorzaakte een motorfiets een val waarbij tien renners tegen de grond smakten. Onder hen de winnaar van de Giro in 1988, de Amerikaan Andy Hampsten. Hij verloor ruim anderhalve minuut, de Italiaan Giovannetti 44 seconden. De Duitser Schur moest de wedstrijd staken, de overigen bereikten de finish. De Pool Jaskula, vorig jaar derde in de Ronde van Frankrijk, verscheen niet meer aan de start. Hij kwam afgelopen weekeinde zwaar ten val.

De eerste etappe van de Dauphiné Libéré eindigde in een spurt, die werd gewonnen door de Duitser Marcel Wüst. Hij bleef in de langste rit van de zesdaagse wedstrijd, 224,5 km tussen Evian-les-Bains en Saint-Priest, Wiebren Veenstra voor. De Brit Chris Boardman, voormalig houder van het werelduurrecord en maandag winnaar van de proloog, bleef in de gele leiderstrui.

Jesper Skibby uit de ploeg TVM van Cees Priem heeft de eerste etappe van de Ronde van Asturië gewonnen. De Deen reed een kilometer van de streep in Colombres weg van het peloton. De weg liep lichtjes omhoog. Skibby begon ver voor de finish uitgebreid van de komende zege te genieten, zodat nog wat seconden van zijn voorsprong verloren gingen. Het uiteindelijke verschil met de Spanjaard Olano (tweede) bedroeg vier seconden. (ANPIPA)