Hogere rente drukt prijs KPN-aandeel

ROTTERDAM, 1 JUNI. De strijd om de prijs van de aandelen Koninklijke PTT Nederland (KPN) is de voorlaatste ronde ingegaan. De rap opgelopen kapitaalmarktrente van de laatste twee weken kan negatief uitpakken voor de koers van de aandelen KPN die de overheid en de bankenleider ABN Amro dit weekeinde vaststellen.

Beleggingsanalist M. Fleskens van de Britse zakenbank BZW becijfert het koersdrukkend effect op twee kwartjes tot een gulden.

De kapitaalmarktrente sprong gisteren tot boven de 7 procentsgrens. Een rentestijging maakt sparen aantrekkelijker, zodat een concurrende belegging als KPN zich moet aanpassen met een lagere koers. Het goede nieuws is echter dat men in kringen rond het ministerie van financiën al weet dat de inschrijving nu al overtekend is. Op welke koers, wordt er niet bijgezegd.

Dit weekeinde is de laatste ronde onderhandelingen tussen de bank en de overheid over de definitieve prijs van de aandelen. Zij hebben het binnen een bandbreedte van 46 tot 52 gulden voor het kiezen.

KPN moet zich, om een zo groot mogelijke schare particuliere beleggers te lokken, profileren als een rendementsfonds: een hoog dividend ten opzichte van de beurskoers. Beleggingsanalisten bij banken rekenen op een dividend van 2 gulden of 2,10. Op een koers van bij voorbeeld 50 is dat een rendement van 4 procent of meer. Daarmee zit KPN een kwart boven het beursgemiddelde. Om het rendement nog aantrekkelijker te maken, is een lagere koers nodig. De vraag is hoeveel. De beurskoersen zijn gemiddeld 3,5 procent gedaald, maar typische rendementsaandelen, zoals de financiële sector, nog meer, aldus beleggingsanalist Fleskens van de Britse zakenbank BZW. Hij becijfert de koersdrukkende invloed van de rentesprong op KPN op “drie kwartjes tot een gulden.”