Gouden Griffel gaat naar Toon Tellegen

AMSTERDAM, 1 JUNI. De Gouden Griffel 1994, de prijs voor het best geschreven kinderboek, wordt toegekend aan Toon Tellegen voor zijn boek Bijna iedereen kon omvallen, zo heeft de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) vandaag meegedeeld.

Het Gouden Penseel 1994, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek, is toegekend aan Jan Jutte voor de illustraties in het door Rindert Kromhout geschreven Lui, Lei, Enzo. Daarnaast kende de onafhankelijke jury nog twintig Zilveren Griffels en Penselen toe. Een Zilveren Griffel ging naar een ander boek van Tellegen, Jannes.

Het bij Querido verschenen Bijna iedereen kon omvallen werd eerder dit jaar al bekroond met de Libris Woutertje Pieterse Prijs. Tellegen (geboren in 1941) ontving in 1989 al een Gouden Griffel voor zijn kinderboek Toen niemand iets te doen had. In 1990 ontving hij een Zilveren Griffel voor Langzaam, zo snel als zij konden. In 1993 ontving hij voor zijn dichtbundel Een dansschool de Jan Campert Prijs.

De als huisarts werkzame Tellegen schrijft sinds 1984 kinderboeken met een filosofische inslag. Hij heeft tien dichtbundels en acht kinderboeken op zijn naam staan en publiceert op de kinderpagina van het Cultureel Supplement van deze krant.

Recensente Carolien Zilverberg schreef vorig jaar in deze krant bij het verschijnen van Bijna iedereen kon omvallen: “Tellegens verhalen worden nogal eens als ontoegankelijk gekenschetst, maar dat wil niet zeggen dat ze voor kinderen moeilijk te volgen zijn. Ze zijn ook niet zwaar in de zin van somber of nadrukkelijk diepzinnig, en de toon is juist nogal luchtig. Maar voor wie behoefte heeft aan een duidelijk afgerond verhaal waarin alles ordentelijk wordt opgelost - en dat geldt, vermoedelijk, voor veel kinderen - zijn boeken als Bijna iedereen kon omvallen tamelijk zware kost, althans als je veel verhalen achter elkaar leest”.

De jury voor de Griffels stond onder voorzitterschap van Harry Bekkering, docent Moderne Nederlandse letterkunde in Nijmegen. Die voor de Penselen onmder voorzitterschap van Lien Heyting, redacteur van deze krant. Beide jury's maakten een keuze uit de jaarproduktie 1993.