Dr. Salmon

Kippenboeren haten hem, eierverkopers ook en sinds kort wordt zijn naam eveneens vervloekt door de producenten van pindakaas: dr. Daniel Elmer Salmon, de ontdekker van de salmonella.

Het is opmerkelijk hoe weinig er over Salmon bekend is. Ook boeken die waarschuwen tegen de vreselijke gevaren van salmonella zwijgen als het graf over de man die dit geslacht van staafbacterieën voor het eerst isoleerde.

Een vreselijk spannend leven lijkt Salmon niet te hebben geleid, dat moet gezegd. Hij werd in 1850 geboren in Mount Olive in New Jersey. Op zijn 22ste studeerde hij af als veearts en op zijn 26ste promoveerde hij. Vanaf 1877 gaf hij les aan de Universiteit van Georgia. Later kreeg hij van het ministerie van landbouw opdracht onderzoek te doen naar ziektes onder huisdieren in het zuiden van de VS, speciaal naar wat toen bekend stond als 'Texas fever'. Blijkbaar deed hij dit zo grondig dat hem in 1883 werd gevraagd om bij het ministerie een veterinaire afdeling op te zetten, het zogeheten Bureau of Animal Industry. Salmon werd hier de baas en hij bleef dit tot 1905.

Salmon had in de tussentijd niet stilgezeten. Hij had de Texas fever zo goed als uitgeroeid, samen met nog een andere besmettelijk veeziekte. Daarnaast had hij een nationaal systeem voor voedselinspectie opgezet, een quarantaineregeling voor geïmporteerd vee doorgevoerd en had hij ervoor gezorgd dat exportvee werd geïnspecteerd. Bovendien had hij zo'n honderd wetenschappelijke artikelen gepubliceerd die het hele veld van de toenmalige veeartsenij bestreken.

In 1885 had Salmon voor het eerst uit varkens een bacterie geïsoleerd die later salmonella werd genoemd. Het siert hem dat hij deze benaming niet zelf verzon. Dat idee was afkomstig van de Argentijnse arts J. Ligniéres, die daar in 1900 mee op de proppen kwam.

Op uitnodiging van de regering van Uruguay zette Salmon tussen 1906 en 1912 aan de Universiteit van Montevideo de faculteit veeartsenij op poten en na terugkomst in de VS werkte hij nog aan verschillende serums. Hij stierf in 1914, 64 jaar oud. Niet aan het eten van kip, ei of pindakaas, maar aan een zware longontsteking.

    • Ewoud Sanders