Consumptie gedaald; Hogere rente in VS werpt vruchten af

WASHINGTON, 1 JUNI. Zowel de bestedingen van de consumenten als de verkoop van nieuwe huizen in de VS zijn in april gedaald. Economen zien in de gisteren gepubliceerde cijfers een eerste concrete aanwijzing dat Amerikaanse economie in rustiger vaarwater komt, de vrees voor inflatie ongegrond is en de recente renteverhogingen hebben gewerkt.

Volgens het ministerie van handel stegen de salarissen van de Amerikaanse consumenten in april met een bescheiden 0,4 procent, maar daalden de bestedingen met 0,1 procent. Hogere belastingafdrachten door de hogere inkomens als gevolg van het vorig jaar aanvaarde overheidsbudget deden het beschikbare inkomen dalen.

Het was de tweede keer in 13 maanden dat de consumptieve uitgaven naar beneden gingen. In maart waren ze nog met 0,7 procent gestegen. De verkoop van nieuwe huizen daalde in april met 6,8 procent bij een stijgende hypotheekrente. In mei is het consumentenvertrouwen licht gedaald.

De cijfers weerspiegelen een gematigde groei van de Amerikaanse economie, die volgens analisten later dit jaar waarschijnlijk zal afzwakken wegens de stijgende rente. “De consumptie vlakt af. Het is een belangrijke informatie”, aldus een analist. “Het moet de mensen gerust stellen dat we geen sterke groei zullen zien die wordt vergezeld door inflatoire druk.”

De consumptieve bestedingen, die voor tweederde verantwoordelijk zijn voor de economische activiteit in de VS, waren vorig jaar de belangrijkste factor in de zeer sterke economische groei. “De bestedingen komen nu meer in overeenstemming met de onderliggende economische groei”, aldus een analist van Merrill Lynch.

Afgelopen week werd het Amerikaanse groeicijfer op basis van het eerste kwartaal onverwacht iets naar boven bijgesteld tot 3 procent. Ofschoon de groei na de wintermaanden nog wel iets zal aantrekken, lijkt het er volgens analisten op dat de renteverhogingen door de Federal Reserve Board (het stelsel van Amerikaanse centrale banken) een gunstig effect hebben. In het laatste kwartaal van vorig jaar kwam de groei op jaarbasis nog uit op niet minder dan zeven procent. De vrees voor inflatie en renteverhogingen hadden vervolgens een negatieve uitwerking op de beurskoersen.